Maritiem

Naar Maritiem »

Marine bewaakt zuidgrens Europa

  Redactie DHA | 02-06-2011 08:00

Den Helder - De mijnenjagers Hr. Ms. Zierikzee en Hr. Ms. Middelburg bewaken sinds woensdag de zuidgrens van Spanje. De grensbewakingsoperatie, om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan, valt onder het Europees agentschap Frontex.

Samen met de mijnenjager Hr. Ms. Willemstad en het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur rouleren de schepen tot 1 juli in het zeegebied tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten de marineschepen zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf geen onderscheppingen uit. Dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten.

De grenslanden van de Europese Unie kampen met een grote instroom van illegale migranten, vooral uit Afrika. De Europese Unie heeft toegezegd om de aanpak hiervan niet over te laten aan de grenslanden, maar gezamenlijk hiertegen op te treden. Daarom is in 2004 het Frontex (frontière extérieures) opgericht. De belangrijkste taak van dit agentschap is het versterken van de Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de marechaussee.

Bron tekst en foto: Ministerie van Defensie.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties