Filmrecensies

Naar Filmrecensies »

Prometheus 3-D

  Jo de Jong | 02-06-2012 09:15

Den Helder / recensie - Hij wordt eind november al 75 jaar, maar weet nog van geen ophouden als het om grote filmproducties gaat. Twee jaar geleden ging hij terug naar de 12e eeuw met het heroïsche epos over Robin Hood en nu maakt Scott een stap vooruit naar de toekomstige tijd met Prometheus. Het SF-genre waar hij in het begin van zijn carrière goed mee uit de voeten kon en met films als Alien en Blade Runner wist te scoren.

Verleden, heden of toekomst, het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit voor de bejaarde regisseur; wat telt is dat het vooral een visueel aantrekkelijk spektakel moet zijn en die invulling is zijn sterkste troef. Afgaande op de Amerikaanse box-office is Ridley Scott na Spielberg, Lucas en Cameron het meest succesvol en dat zegt zeker iets over zijn kwaliteiten.

Het Schotse Isle of Skye is de plek waar de jonge onderzoekers Charlie Holloway (Marshall-Green) en Elizabeth Shaw (Rapace) een aanwijzing vinden over de ontstaansgeschiedenis van de mensheid. Muurtekeningen van minimaal 35000 jaar geleden laten dezelfde afbeelding zien, die ook in andere landen in oude beschavingen voorkwamen. Het vormt voor hun een basis om op zoek te gaan naar het ontstaan van de mensheid en die zou zich wel eens op een andere planeet kunnen bevinden.

Ruimteschip
Samen met een aantal andere wetenschappers worden ze ‘ingehuurd’ en aan boord van het ruimteschip Prometheus naar een ander zonnestelsel gebracht. Je moet er wat voor over hebben als je iets wilt gaan ontdekken, want de reis duurt ruim twee jaar die ze in slaaptoestand in een capsule doorbrengen. De leiding aan boord is in handen van Meredith Vickers (Theron) en haar rechterhand David (Fassbender), respectievelijk een menselijke en een robotachtige ijsklomp. Ze zijn aan elkaar gewaagd om het vooral maar niet te gezellig te laten worden!

Aangekomen in het surrealistische landschap op de verre planeet, gaat een delegatie op onderzoek uit en treffen inderdaad restanten van levensvormen aan. Onderling zitten ze niet op één lijn en terwijl Elizabeth Shaw bezig is een soort van hoofd mee te nemen voor onderzoek, trekt robot David zijn eigen plan en haken ook een paar onderzoekers af. Verdeeldheid en dat is het begin van de ellende en omdat we in 2093 en in het genre Science Fiction zitten kan regisseur Scott uitpakken met glibberige buitenaardse wezens en aanverwanten. Kortom, er is stront aan de knikker.

Glibbers
De afdeling ‘speciale effecten in vieze glibbers’ heeft zich op een aantal elementen aardig kunnen uitleven en dat geldt ook voor de vormgevers van het ruimteschip met alle attributen. Het ziet er allemaal vrij gelikt uit en dat geldt ook voor de manier waarop het gefilmd is. Wat is het dan dat deze film niet zo raakt en zo’n impact heeft als Alien uit 1979 van dezelfde Ridley Scott? Het lijkt of het allemaal al eens eerder is gedaan en of we op herhaling gaan. Hier en daar wat mooie acties, maar die worden aan elkaar gebreid door saaie tussenstukken waarin weinig gebeurd.

Hoofdrolspelers Fassbender, Rapace en Theron zijn niet bepaald de minsten in hun vak, maar kunnen hier ook geen knaller van maken. Daarnaast is de film vrij donker gefilmd en heeft wederom het filmen in 3D geen meerwaarde. Prometheus stelt dus enigszins teleur. Het is geen onvoldoende, maar in cijfers uitgedrukt voor mij een 6 waard. Van Ridley Scott zijn we anders gewend, misschien toch maar weer terug naar een vroegere held? Een tweede deel Robin Hood, zoals hij van plan was, dat brengt meer vertier en dan laten we de ruimtewezens daar waar ze zijn: op een verre planeet!

Regie: Ridley Scott
Met: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Logan Marshall-Green, Charlize Theron, Idris Elba
Leeftijd: 16 jaar

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties