Politie/Justitie/112

Naar Politie/Justitie/112 »

Politie waarschuwt voor insluipers

  Redactie DHA | 02-08-2012 15:32

Den Helder – De politie waarschuwt bewoners in de regio Kop van Noord-Holland voor insluipers. Met het mooie weer laten mensen vaker een raam of deur open en dat geeft insluipers extra gelegenheid hun slag te slaan.

Wat is nu precies een insluiping? Dit geldt wanneer iemand zich toegang verschaft tot een pand en hierbij geen braakschade maakt. Dus door een niet afgesloten deur, een raam dat open staat, een openstaand bovenraam, enzovoort.

Insluipingen vinden hoofdzakelijk overdag plaats. De daders slaan bijvoorbeeld toe als de bewoner even weg is voor een boodschap of als de kinderen naar bed gebracht worden. De handtas met portemonnee met daarin pasjes en geld ligt vaak op tafel. Binnen 30 seconden is deze verdwenen, maar de nasleep voor de gedupeerde kost veel meer tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld.

Onveiligheid
En dan zijn er nog de emoties die hoog op kunnen lopen. Er ontstaan onveiligheidsgevoelens in de eigen woonomgeving. Angst om alleen thuis te zijn en boosheid, omdat iemand de woning is binnen gedrongen. De verzekering dekt in de meeste gevallen de schade wel. Behalve wanneer er gestolen is uit een schuur die los staat van de woning en het een insluiping betreft. Het is in ieder geval belangrijk altijd aangifte te doen bij de politie. Dat geldt niet alleen voor insluipingen, maar voor alle vormen van criminaliteit. Wanneer de politie weet wat er speelt, kan de criminaliteit beter worden bestreden.

De politie vraagt de aandacht voor insluipingen, want bewoners kunnen veel doen om dit te voorkomen! Draai de deur op slot als u boven of in de tuin bent. Let er ook op dat de schuur wordt afgesloten, zodat u niet ineens zonder fiets zit. Als u de woning verlaat, zorg ervoor dat de deuren op slot zijn en ramen dicht of beveiligd zijn door middel van een speciale klink met slot of een ander beveiligingsmiddel. Bouwmarkten kunnen hierover informatie verstrekken en daar zijn tevens inbraakpreventiematerialen verkrijgbaar.

Meer informatie is ook beschikbaar op www.politiekeurmerk.nl.

Laatste update: 03-08-2012 09:38
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties