Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Activiteiten bunker Tuindorp illegaal

  Saskia van Kuik | 04-11-2009 17:57

Den Helder – De bunker in Tuindorp is officieel nog steeds gesloten. De gemeente heeft geen vergunning meer verstrekt sinds die vorig jaar werd ingetrokken. Activiteiten in de bunker betreffende het bargedeelte zijn wat de gemeente betreft illegaal.

Steeds vaker gaan geluiden op dat de bunker in Tuindorp weer open is. Ook in de media doken begin oktober berichten op over de heropening. Tijdens de bijeenkomst in het Rialto theater afgelopen week, werd door jongeren stellig beweerd dat de bunker weer als vanouds toegankelijk was. “Niet mogelijk”, was die avond de reactie van wethouder Linda Rose Smit, die meteen de volgende dag opdracht gaf dit nader te onderzoeken.

“Als er geroepen wordt dat de bunker open is, is dat illegaal. Voor zover wij weten is de bunker nog altijd gesloten. Mochten er activiteiten zijn, dan is dat tegen onze regelgeving”, aldus de wethouder. In de afgelopen week werd onder andere jongerenwerk hierover benaderd. “Het jongerenwerk in Tuindorp trekt steeds meer jongeren aan. Ze staan in goed contact met de jongeren en de groep die daar regelmatig komt is heel breed en wordt steeds groter. Ze hebben een goed beeld over wat er onder de jongeren leeft”, vertelt Smit. De bunker is in het verleden gesloten, op verzoek van de Voedsel- en Waren Autoriteit, die nog steeds regelmatig controleert. “Ook uit die hoek hebben we nog geen klachten gehoord.”

Vereniging
Tevens werd beweerd dat er een vereniging was opgericht. Die zou het bestuur rondom de bunkers op zich nemen en op die voorwaarde heropening mogelijk maken. “Er is nog geen vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Of er een acte is gepasseerd, weten wij niet, maar een officiële inschrijving heeft nog niet plaatsgevonden”, meldt wethouder. Smit stellig. Zij zegt ook zeker te weten dat er geen vergunning is verleend. “Mocht er al een vereniging zijn, dan dient ook die de gebruikelijke weg te volgen en eerst een verzoek tot een vergunning in te dienen. Die heeft de gemeente tot nu toe niet ontvangen. Het bargedeelte is gesloten en er mag geen alcohol geschonken worden en er zijn geen activiteiten toegestaan.”

Inmiddels is wel bekend dat de bunker is gebruikt voor een particulier verjaardagsfeestje. “Dat wij de boel sluiten wil niet zeggen dat er geen meerdere sleutels in omloop zijn. Blijkbaar is dat wel het geval. Ook is bekend dat er af en toe gebruik wordt gemaakt van het krachthonk, een fitnessruimte om sterke spieren te krijgen. Dat gebeurd dan na 15.00 uur ’s middags. Of er dan doorgelopen wordt naar de bar, dat weten we natuurlijk niet.”

Smit sluit niets uit, maar weet dat er met name door de wijkagent regelmatig wordt gecontroleerd. “We zijn er nu eenmaal niet 24 uur per dag bij en we moeten eerst iets op heterdaad constateren, voordat we er iets aan kunnen doen. Officieel zijn de bunkers nog steeds gesloten en we zullen daar zo goed mogelijk op toezien.”

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Saskia van Kuik

Sinds 1988 woonachtig in Julianadorp/Den Helder. Saskia was in de periode september 2008 tot mei 2011 als journaliste betrokken bij Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties