Wielersport

Naar Wielersport »

56e Tour gewonnen door Mulder

  Ronald Boutkan | 05-06-2010 05:50

Den Helder - Richard Mulder heeft de Tour de Lasalle van 2010 op zijn naam geschreven. In het afsluitende criterium kwam zijn voorsprong in het algemeen klassement nimmer in gevaar. Mulder reed een aantal rondjes aan kop en zat aan de finish in het kopgroepje dat nog vijf seconden pakte op de nummer twee uit het klassement, Mitja Toorenburg. Het A-criterium werd gewonnen door Mike Tesselaar van Espeq/REK. Het B-criterium was een prooi voor Oisin Bugter uit het team Euromobil Team Skits.

De laatste rondjes rond de Javastraat werden vrijdagavond in rap tempo gereden. Toch zat halverwege het complete peloton nog bij elkaar. Rick van Breda, leider en uiteindelijke winnaar van het jongerenklassement, kwam een paar keer als eerste door, maar wist nooit weg te komen uit de groep. Dat lukte wel voor Marc Hulzebos (Govers/Verdoes) en de drager en winnaar van de bolletjestrui, Ron Houtop (HRTC Hoorn). De twee pakten een paar seconden en toen vond Houtop het wel mooi geweest. Hij liet zich terugzakken in de groep, terwijl Hulzebos (de winnaar van vorig jaar en nog altijd zoekende naar een etappeoverwinning) extra aanzette. Met nog twee rondjes te gaan had hij tien seconden voorsprong, een ronde later nog acht en op de finish was het Mike Tesselaar die de snelste bleek in de sprint van de kopgroep. Die bestond uit acht renners, waaronder Hulzebos en Bas Bervoets (Olbers & IJlstra).

Einduitslag
Door deze uitslag pakt Mulder definitief de gele trui, Rick van Breda de blauwe trui (beste jongere), Bervoets de groene trui (puntenklassement) en Ron Houtop de bolletjestrui (klimklassement). De voorsprong van Mulder op nummer twee Mitja Toorenburg (Koninklijke Marine) bedroeg 45 seconden. Als derde in de 56e Tour de Lasalle eindigde Cristian Ooijevaar uit de ploeg van Equi products.

De B-renners begonnen vrijdag al om 19.00 uur aan hun criterium. Erwin Beckers en Bart Denijs (Dakraam.nl) probeerden aan kop te blijven, maar na een paar rondes als eerste door te zijn gekomen moesten ze de eer aan anderen laten. Twee mannen streden uiteindelijk voor de zege, te weten Joris Blokker (Olbers & IJlstra) en Oisin Bugter, die de sprint won. Alain Roedoe (Koninklijke Marine) kwam op veertien seconden achterstand over de finish als eerste van de achtervolgende groep, met daarin verder nog renners als Tom Hardam, Menno de Boer en Gerben Konijn.

De witte trui voor de winnaar van het B-klassement ging naar Menno de Boer (De Mossel-Sangrau), die John van de Water (Espeq/Rek)24 seconden voorbleef. Nummer drie van de B-renners werd Jacco Geel (LF Stam) op 1 minuut en 25 seconden van de winnaar. De renner die als laatste (van degenen die vrijdag nog over de finish kwamen) eindigde, was Marco Oud (De Mossel-Sangrau) met 37.31 minuten achterstand op De Boer.

Dikke Bandenrace
Voordat de deelnemers aan de Tour de Lasalle van start gingen, werd in samenwerking met HRTC DOK de speciale wedstrijd voor jongeren georganiseerd, de zogeheten 'Dikke Bandenrace'. Er werd in vier categorieën gestreden (6 t/m 8 jaar, 9/10, 11/12 en 13/14 jaar) door de jeugdleden van DOK. Bij de allerkleinsten won Silje Bijl, die broer Pelle net voorbleef. Derde werd Luuk Ensink. In de leeftijdsgroep 9/10 ging de winst naar Tim Kraak, voor Patrick van Santen en Stef Reebeen. Jarni van Roon won de race in de categorie 11/12 jaar. Tweede werd Dave Hatzmann en als derde eindigde Floor Broekaart. Bij de oudste jeugdleden ging de zege naar Tjerk Terpstra, voor Jacco de Vries en Niels Koopman.

De Dikke Bandenrace was volgens speaker Gerrit van Mullem een prachtige wedstrijd voor de jongeren. "Nu kunnen ze eindelijk eens op de weg rijden, want daar is normaal gesproken eigenlijk nooit ruimte voor. En als voorprogramma van de afsluitende dag van de Tour de Lasalle is het natuurlijk erg leuk, met al dat publiek langs de weg." De naam Dikke Bandenrace heeft uiteraard te maken met de tweewieler waarop de jongeren reden. In tegenstelling tot de deelnemers aan de Tour namelijk geen racefiets, maar de mountainbike.

Foto 2: Den Haan Fotografie.
Een fotoboek met veel foto's uit de 56e Tour de Lasalle verschijnt later dit weekeinde op de site!

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties