Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Wethouder overleeft motie van wantrouwen

  Ronald Boutkan | 05-06-2012 09:00

Den Helder – Wethouder Pia Bruin heeft maandagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd ingediend door de Stadspartij, maar kreeg geen meerderheid.

De Stadspartij kwam met de motie, tijdens het bespreken van het agendapunt Lyceumhof, het bouwproject aan de Molukkenstraat. De houding rond dit onderwerp was voor de Stadspartij de druppel die de emmer deed overlopen.

De lokale partij stelde dat het project geen schoonheidsprijs verdient, maar ging nog een flinke stap verder en kwam met een motie van wantrouwen. Die volgde “vanwege het in strijd handelen met het bestemmingsplan bij de bouw Lyceumhof” maar ook door “irritatie over het handelen van de wethouder”.

Irritatie
Dat ging om irritatie “die is gegroeid door de flexibele manier waarop ze met bestemmingsplannen omgaat, de invulling die de wethouder geeft aan het begrip burgerparticipatie en hoe ze dit delegeert aan projectontwikkelaars. En irritatie over de wijze waarop ze omgaat met de plannen voor een nieuw stadhuis en de financiële onderbouwing ervan, die veel te optimistisch is.“ Tenslotte onderbouwde de Stadspartij de motie van wantrouwen tegen Bruin door te stellen dat “de wijze van communicatie van de wethouder buitengewoon onaangenaam is.”

Al met al kwam de fractie tot de conclusie dat de positie van de wethouder onhoudbaar is geworden en zij verzocht de raad Bruin van haar taken te ontheffen. De motie was mede ondertekend door GroenLinks, PvdA en de Vrije Socialisten, maar behaalde geen meerderheid. Lolke Kuipers van D66 noemde het voorlezen van de motie door Pieter Bakker “een walgelijke vertoning” en Willem Burggraaff van het CDA noemde de motie zelf “bijzonder schokkend”. Volgens Willem Koning van de CU was bij de wethouder zeker geen sprake van “bewuste misleiding”.

Stemming
Uiteindelijk stemden alleen de indieners Stadspartij, GroenLinks, PvdA en de VS voor de motie. Een meerderheid van de raad (D66, VVD, CDA, Trots, CU) had toen al ingestemd met het besluit om een verklaring van “geen bedenkingen” af te geven voor de bouw van het Lyceumhof aan de Molukkenstraat.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties