Maritiem

Naar Maritiem »

Zr Ms Holland redt opvarenden van zinkend schip

  Redactie DHA | 05-06-2013 11:00

Den Helder - Het marineschip Zr. Ms. Holland heeft tijdens een reddingsoperatie in de Caribische Zee tien opvarenden gered van een zinkend schip. Dit gebeurde nadat de Holland het schip had onderschept op verdenking van drugssmokkel. De geredde bemanningsleden zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

In samenwerking met het Dash-8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht in het Caribisch gebied onderschepte Zr. Ms. Holland een schip dat verdacht werd van smokkel van een grote hoeveelheid cocaïne. Terwijl de Holland het schip volgde, rapporteerde de kapitein motorproblemen, binnenstromend water in de machinekamer en uitslaande brand in het achterschip. Het vermoeden bestaat dat deze calamiteiten door de bemanning van het verdachte schip zijn veroorzaakt.

De tienkoppige bemanning is aan boord genomen van het marineschip, terwijl de Holland probeerde de brand te blussen en de romp te koelen. Er kon echter niet voorkomen worden dat het 55-meter lange schip kapseisde en met lading en al naar de zeebodem zonk. Die is daar enkele kilometers diep.

Het marineschip Zr. Ms. Holland heeft tijdens een reddingsoperatie in de Caribische Zee tien opvarenden gered van een zinkend schip (foto: Ministerie van Defensie). Het marineschip Zr. Ms. Holland heeft tijdens een reddingsoperatie in de Caribische Zee tien opvarenden gered van een zinkend schip (foto: Ministerie van Defensie).Stationsschip
Zr. Ms. Holland loste twee weken geleden Zr. Ms. Friesland af als stationsschip in het Caribisch gebied. De Holland is het eerste schip en naamgever van de Holland-klasse, een serie van vier patrouilleschepen van de Koninklijke Marine. Deze 108 meter lange, flexibel inzetbare, schepen leveren met een relatief kleine bemanning een belangrijke bijdrage aan internationale rechtshandhaving en veiligheid. Daarvoor worden ze onder meer ingezet voor antipiraterijmissies, counterdrugsoperaties en kustwachttaken in Nederland en in het Caribisch Gebied.

Bron tekst en foto's: Ministerie van Defensie.

Laatste update: 05-06-2013 11:19
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties