Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Götheborg aangekomen in zonnigste stad van Nederland

  Ronald Boutkan | 05-07-2012 17:40

Den Helder - Het Zweedse schip de Götheborg is donderdagmiddag gearriveerd in de haven van Den Helder. Met acht kanonsschoten groette het schip de stad, waar op de kade vips en 'gewoon publiek' stond te wachten op haar binnenkomst. Na aankomst overhandigde kapitein Gunnar Silverberg-Utgaard burgemeester Koen Schuiling een cadeautje.

Het schip is zes dagen onderweg geweest en had vooral de laatste dagen prima zeilweer, zo liet de kapitein weten. Precies volgens schema arriveerde zij dan ook op Harssens, waar het publiek bij hoge uitzondering zomaar naar binnen mocht. Veel publiek had vooraf overigens een plekje op de dijk gezocht, om de Oost-Indiëvaarder goed te kunnen zien.

Aan boord van de Götheborg zitten tachtig bemanningsleden. Twintig van hen behoren tot de vaste crew, de rest zijn vrijwilligers. Die groep wordt in elke haven vervangen, in Den Helder vindt die wisseling vrijdag plaats, waarna het schip naar de Nieuwe Haven wordt verplaatst. Zaterdag, tijdens de eerste dag van de Marinedagen, is het schip toegankelijk voor publiek.

Zonnigste stad
Het schip en haar bemanning werd donderdag ontvangen door burgemeester Schuiling. "Een warm welkom in Den Helder, de zonnigste van Nederland", zo sprak de burgemeester. "Vanmorgen hebben we nog een buitje gehad, maar dat was om alles nog even op te frissen en schoon te spoelen, zodat u zich extra welkom zou voelen." De kapitein kreeg vervolgens een fles Tres Hombres rum overhandigd en Schuiling mocht een schaalmodel van het Zweedse schip in ontvangst nemen.

Nadat de bemanning een liedje had gezongen, kregen de vips een rondleiding door het schip. Daarna werd het opengesteld voor iedereen.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties