Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Tegenstanders stadhuis laten weer van zich horen

  Koen Warmerdam | 05-07-2012 10:15

Den Helder - Wel of geen nieuw stadhuis? Het blijft de gemoederen danig bezighouden. Woensdagavond was voor belangstellenden de laatste mogelijkheid om, samen de wethouders Suzanne den Dulk en Pia Bruin, een wandeling te maken op de waarschijnlijk toekomstige locatie. Een groepje van zes toehoorders sloot zich rond de klok van half acht bij hen aan. Van deze groep werd al snel duidelijk dat de heer Oosterbaan een fanatieke tegenstander van het hele project is.

Het tegenkamp was ruimer vertegenwoordigd. Vanuit liefst drie richtingen werd op deze mooie zomeravond tegengas gegeven. De bewoners van de woningen boven de HEMA vrezen voor hun uitzicht als de plannen voor het stadshotel doorgaan. "Vanaf Hoogenbosch tot en met de eerste rijbaan Parallelweg willen ze tot een maximale hoogte van vijfentwintig meter een hotel op gaan trekken. We hebben via via tekeningen weten te krijgen", laat Rian Bok optekenen. Vanuit haar appartement zou ze er nog net omheen kunnen kijken, als het allemaal doorgaat.

Ook de bewoners die boven de Rabobank wonen waren duidelijk aanwezig. Samen met de eerste groep tegenstanders spanden zij linten en gaven ze met stoepkrijt aan welk een omvang het hele project krijgt. De familie Van Zutphen vreest nu al voor een verkeersinfarct. "Het geheel komt op de plek van het oude postkantoor een meter of tien naar voren, met een hoogte van zestien meter met accenten tot maar liefst drieëntwintig. Er blijft maar een enkele fietsstrook over en de rotonde word een IJ-tonde!"

Boerhaave
De derde groep die faliekant tegen de nieuwbouw is, zijn de bewoners van het laatste deel van de Boerhaavestraat. Zij vrezen vooral de komst van de enorme muur die de parkeergarage in zal gaan nemen, waardoor hun huizen in waarde zullen dalen. Overal hadden de tegenstanders linten gespannen om, net als de gemeente met gele verf heeft gedaan, aan te tonen wat er nu voornamelijk nog niet te zien is.

De gemoederen raakte naar het einde van de rondleiding toe redelijk verhit tussen de buurtbewoners onderling. Een van hen sloot zich, net als een aantal anderen eerder ook deden, aan bij de wethouders en begon een discussie met de dames. De fanatiekste tegenstanders, die zich inmiddels hadden afgescheiden en gedistantieerd, dachten echter dat deze mevrouw de verkeerde dingen aan het zeggen was en kwamen middels Dhr. Selie direct met het statement dat de rest van de buurt niet achter haar ideeën en uitspraken stond. Er was zelfs een bewoonster die, toen Den Dulk in haar buurt kwam, demonstratief in haar voortuin ging staan en het tuinhekje zorgvuldig afsloot.

Rij
Zo kwam het dat de drie slecht bezochte stadhuiswandelingen op de laatste avond een ongekende menigte op de been wist te brengen. Toch was de echte drukte, in de vorm van een lange rij te bewonderen bij het pinautomaat van de wielerbank. Ja, de feestgangers naar het Marine Feest moesten hun portemonnee gevuld hebben.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Koen Warmerdam

Koen Warmerdam is ondernemer en inwoner van Den Helder. Sinds 2008 is hij verbonden aan Den Helder Actueel, eerst als columnist en tegenwoordig vooral als verslaggever.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties