Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Pinautomaat bewerkt door skimmers

  Ronald Boutkan | 05-08-2012 15:34

Den Helder – Een pinautomaat van de ING is afgelopen week bewerkt door skimmers. Dat zijn criminelen die op die manier passen kunnen kopiëren en zo elders geld kunnen opnemen, vaak in het buitenland.

Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van het skimmen van de automaat is onbekend, de banken doen daar doorgaans geen mededelingen over en ook Currence (de organisatie die het betalingsverkeer rond geldautomaten in de gaten houdt) meldt dat niet.

Een van de slachtoffers laat weten dat er zaterdag kort na een uur ’s middags tot twee keer toe geld is opgenomen, in totaal ruim vijfhonderd euro. De bank wil niet zeggen welke automaat precies bewerkt is, maar het slachtoffer vermoedt dat het om een automaat bij het winkelcentrum in De Schooten gaat, omdat daar een paar keer gebruik is gemaakt van de pas.

Buitenland
Het skimmen van automaten valt volgens Currence onder de georganiseerde criminaliteit. Het komt regelmatig voor dat met een gekopieerde pas nog dezelfde dag geld wordt opgenomen vanuit een ver buitenland. Zodra de pinpasgegevens bekend zijn, kunnen de criminelen dat namelijk via internet doorsturen aan handlangers overal ter wereld.

Wie slachtoffer wordt van skimming hoeft overigens niet te vrezen voor zijn of haar geld. De bank compenseert gedupeerden doorgaans binnen enkele weken. Overigens komt skimmen regelmatig voor, maar in de meeste gevallen wordt hier in de pers geen melding van gemaakt.

Laatste update: 06-08-2012 08:06
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan
Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties