Afgestoft

Naar Afgestoft »

146 - Beatrixstraat

  Cees Rondèl | 06-06-2010 06:00

Den Helder - De Beatrixstraat maakt al vele jaren deel uit van ons stadsgebeuren. De straat is ooit tot stand gekomen door sloop van een stuk van de oude Keizerstraat en een gedeelte van de oude Sluisdijkstraatbuurt. Maar wie de huidige Beatrixstraat vergelijkt met die van jaren geleden, ziet dat er meer is veranderd dan alleen het uiterlijk.

Ook op het gebied van de middenstand zijn in de loop der jaren heel wat veranderingen geweest. Op deze foto zien we aan de linkerkant van de Beatrixstraat de Hema. Een winkel die er nu nog is, maar lang niet meer zo groot als vroeger. Zo is de hoek waar we tegenaan kijken nu een bloemenwinkel.

Op deze ansichtkaart zien we naast de HEMA nog wel de stoffenwinkel van Van Dam. Ook Vroom & Dreesman, ooit gebouwd voor 100.000 inwoners, heeft letterlijk en figuurlijk inwoners gekregen in de vorm van allerlei soorten winkels, zeg maar van drogisterij tot radio- en televisiewinkel. En bovenaan vinden we alweer heel wat jaren appartementen in plaats van meubels.

Aan de rechterkant van de Beatrixstraat zien we de winkel van Piet Spruijt, de voormalige uitgever en boekhandelaar. Naast Spruijt zat de schoenwinkel van Hoogenbosch en daarnaast zat slagerij Biskanter, gevolgd door de sigarenwinkel van Rol. Naast Rol zat tot ver in de jaren tachtig Frans Selbach met zijn grammofoonplatenzaak, Johan Dienaar heeft er jaren als bediende gewerkt. Vervolgens kreeg je drogisterij Plaatsman, de Boerenleenbank, banketbakkerij Dunselman en Mooij Modes.

En op het tweede blok kwam eerst Apotheek Bijl, dan opticien Halee, Phildar de breiwinkel en de herenkledingzaak van Nico Graaf en later kwam Agaart in het pand. Net als in elke andere winkelstraat heeft ook de Beatrixstraat in de afgelopen veertig jaar heel wat bedrijfspanden van eigenaar en gebruiker zien wisselen. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld niet anders zijn.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties