Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Onderzoeker legt bunker Huisduinen bloot

  Redactie DHA | 06-06-2012 15:21

Den Helder – De stad is weer een bunker rijker, of beter gezegd: er is er eentje teruggevonden. Afgelopen weekeinde nabij de kustwachttoren op Huisduinen heeft Ramon Dunen de eerste opgravingen verricht en hij kwam direct al bijzondere dingen tegen.

“Ik hoorde regelmatig verhalen over bunkers die nog op verschillende plaatsen verborgen zouden moeten zijn, maar als ik dat met kaarten vergeleek, bleek daar helemaal geen bunker te liggen. Zo ging het ook met de kustwachttoren, maar dat verhaal bleef maar terugkomen en op luchtfoto’s zag ik dat er inderdaad iets moest liggen.”

“Dat verdient nader onderzoek, dacht ik toen”, aldus Dunen. “Na de oorlog zijn bijna alle Duitse verdedigingswerken door het Bureau Registratie Verdedigingswerken opgetekend om te kijken of ze voor Nederlands gebruik geschikt waren. Het deel tussen Nogal Wiedus en fort Kijkduin is getekend in 1950, terwijl de toren in 1948 gebouwd is. De bunker was over het hoofd gezien en BRV heeft hem dus niet getekend.”

Onderzoek
“De bunker staat ook niet op de overzichtskaarten, maar wel op een luchtfoto uit 1944. Op de bouwtekening van de toren staat een grote vierkante fundering, met een onleesbare tekst erbij”, aldus Dunen die uitgebreid onderzoek deed. “Aan de hand van deze gegevens ben ik op veldonderzoek gegaan en na een klein gaatje gegraven te hebben, kwam ik op een meter diepte een betonnen rand tegen. Als bunkerliefhebber herkende ik gelijk een dakrand. Daar ligt ie dus echt! Was mijn eerste gedachte.”

Dunen wilde het liefst zo snel mogelijk verder met het blootleggen van de bunker, maar de organisatie Stelling van Den Helder wilde eerst dat de nodige instanties, zoals Hoogheemraadschap en de dijkbeheerder, zouden worden ingelicht. “Omdat reactie verder uitbleef, ben ik naar Cees Schoemaker en André Koning toegegaan en heb gezegd dat ik 2 juni zou gaan graven.”

Bingo!
“Ik heb eerst een gat gegraven tot onder de dakrand van de bunker, waarna een dichtgemetselde deuropening in het zicht kwam. Deze hebben we, inmiddels had ik versterking gekregen van enkele bunkervrienden, opengehakt en een heerlijk muffe bunkergeur kwam ons tegemoet. Bingo!, alsof je in een tijdmachine stapt, terug naar vroeger.”

De bunker blijkt iets versterkt om de kustwachttoren te kunnen dragen en bovendien gebruikt door het personeel van de toren. “Er ligt nog 5 kuub antraciet in uit de tijd dat de toren met een kolenkachel verwarmd werd. Ook staat er water in en ligt er wat puin, evenals een oud bed en een oude kast. En heel bijzonder: er zit nog originele kleur op de muren.”

“Al met al was het een fantastische dag op een toplocatie. Met Cees Schoemaker heb ik afgesproken om te proberen de bunker een keer open te stellen voor publiek, maar deze actie moet nog worden uitgewerkt.”

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties