Columns

Naar Columns »

Groeten uit Den Haag (4)

  Ybeltje Berckmoes-Duindam | 08-05-2012 09:00

Den Helder / Den Haag – Beste Nieuwediepers,
April 2012
Mijn mobiel geeft twee gemiste oproepen aan. Ik klik de tv aan en verneem dat Wilders het Catshuis vervroegd heeft verlaten om niet meer terug te keren. De persconferentie van de premier wordt aangekondigd voor vier uur ´s middags. Voldoende informatie om te weten dat het voorbij is voor Rutte I. Maandag dient de premier het ontslag in van zijn Kabinet.

De problemen in het land zijn nog precies dezelfde als de dag er voor. De Tweede Kamer is aan zet. Er volgt een debat tussen de partijen. Oververhitte journalisten staan die dagen als haringen in een ton in tussenportaaltjes te wachten wie uit welke kamer komt. De dagen erna ontspint zich een probleemoplossend vermogen in de wandelgangen van het Binnenhof. Binnen twee dagen wordt een akkoord bereikt tussen de minderheidscoalitie van VVD en CDA met D66, Christen Unie en Groen Links.

Dit omvangrijke akkoord wordt door ambtenaren van de ministeries bestudeerd, zodat het Centraal Plan Bureau er een berekening op kan loslaten. Definitief weet Nederland op Prinsjesdag wat er vanaf 1 januari 2013 wel of niet gaat gebeuren. Ondertussen zijn een aantal andere partijen druk doende met hun schaduw. Zij missen daardoor de boot om mee te beslissen over het nieuwe akkoord.

Het was een hectische week voor politici en journalisten. Feit is dat de crisis voorlopig niet voorbij is. 12 september aanstaande zijn de verkiezingen waarin Nederland zich uitspreekt voor de komende periode. Liever vandaag dan morgen zal Nederland zich moeten vermannen om weer gezond te worden. Als je in je eigen huishouden de zaken op zijn beloop laat dan gaat de boel verslonzen. De koe bij de horens pakken is een stuk effectiever dan de boel de boel laten. Dus de VVD zet de schouders eronder en gaat weer door, zoals altijd. Mijn campagne T-shirt hangt al weer klaar. Ik zie uit naar mooi weer in augustus. Campagne voeren in zomertijd is ook wel eens lekker.

Mei 2012
Bij Pauw en Witteman klaagt scheidend Tweede Kamer Voorzitter Gerdi Verbeet erover dat nauwelijks de niet-economische onderwerpen in de Tweede Kamer worden besproken. Nu heb ik het geluk de portefeuille Arbeid en Zorg te beheren voor de VVD. Precies zo´n onderwerp waar het niet aankomt op geld, maar op medemenselijkheid en zorg voor elkaar.

Wat blijkt hierover uit onderzoek? In de praktijk komen mensen er onderling goed uit om zaken te regelen. Met werkgevers maken werknemers afspraken over hoe zorg en arbeid te combineren. Mannen geven aan veel meer tijd vrij te kunnen maken voor de zorg voor bijvoorbeeld de kinderen. Ze doen het alleen niet. Waarom? Geen idee. Wat ik vermoed is dat veel vrouwen er vanuit gaan dat de zorg voor het grootste deel op hen neerkomt en vergeten dit tussentijds nog eens te checken bij hun partner. Misschien dat de man het ideaal zou vinden als de vrouw financieel haar boontjes kan doppen zodat hij ook eens van het juk van financiële verantwoordelijkheid wordt verlost. Wie zal het zeggen.

Ik hoop in de toekomst het debat met andere partijen aan te gaan over de combinatie van Arbeid en Zorg. Het onderwerp over het cement in de samenleving waardoor alles blijft draaien en wij tot de gelukkigste mensen van de wereld te behoren.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ybeltje Berckmoes-Duindam

Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD) is woonachtig in Julianadorp. In de periode november 2011 tot september 2012 was zij Tweede Kamerlid namens de VVD. Op Den Helder Actueel deed ze in die periode regelmatig verslag van haar belevenissen in het Haagse.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties