Afgestoft

Naar Afgestoft »

257 – Bank in Emmastraat

  Cees Rondèl | 08-07-2012 10:00

Den Helder - Dat alle foto’s en ansichtkaarten uit mijn verzameling het predicaat ‘puntgaaf’ verdienen, kan beslist niet altijd gezegd worden. Wat wil je ook, wanneer de overbekende tand des tijds ergens aan geknabbeld heeft? Het is dus niet zo dat de gevel van de ‘Nut’ in miserabele toestand verkeert, nee, deze ansichtkaart is gewoon door heel veel handen gegaan.

Dit heerlijke plaatje moet overigens wel op een vol zomerse dag geschoten zijn, want het lijkt er veel op dat de bussen op het melkkarretje keurig met witte hoezen zijn afgedekt. Gelet op de aanwezigheid van de handvoertuigen op dit stukje tijdsbeeld uit het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw, wordt voor de zoveelste keer duidelijk dat heel veel handelaartjes hun boterham met inzet van alle krachten moesten zien te verdienen.

De ‘Nut’- zie gevelsteen - heeft het geen eeuw kunnen bolwerken; fraaie nieuwbouw kwam er in de dertiger jaren van de vorige eeuw voor in de plaats. Maar ook dit stukje architectonische schoonheid met het beroemde glas-in-lood van Willem Bogtman ( Bergen NH 27 februari 1882 – Haarlem 24 september 1955) heeft het veld moeten ruimen.

Leegstand
Kijk eens naar het bouwsel op de foto, waar niet alleen de zwaar verdiende centen en dubbeltjes (tegenwoordig ouderwets betalingsverkeer) veilig werden gesteld. Het lijkt wel of er tegenwoordig een vloek heerst op een aantal leegstaande bankgebouwen in onze stad, want het is heel moeilijk om er een tweede functie voor te krijgen. Misschien moeten we er eens aan denken om het voormalige ABN- AMRO gebouw aan de Polderweg te slopen en daarvoor in de plaats het ‘Nut’ gebouw uit 1884 te herbouwen.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties