Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Marinedagen ondanks wisselend weer druk bezocht

  Redactie DHA | 08-07-2012 18:31

Den Helder - Groter kon het verschil niet zijn tussen beide Marinedagen: na een zonovergoten zaterdag kwam de regen op zondag met bakken uit de hemel. Waar 55.000 bezoekers op de eerste dag – al dan niet liggend in het gras – genoten van demonstraties en de zon, was zondag vooral een dag voor die hards met een groot hart voor de marine.

Ondanks de regen weerstonden zo’n 35.000 mensen de elementen om shows en schepen te bekijken en te genieten van het interactieve programma. Inclusief de Veteranen- en scholierendag van vrijdag, deden ongeveer 100.000 dezer dagen de Nieuwe Haven aan.

Al vanaf binnenkomst konden bezoekers volgen wat er her en daar aan demonstraties op het terrein van de Nieuwe Haven plaatsvond. Op grote schermen wisselden beelden van daadwerkelijk uitgevoerde antipiraterij-missies en andere aansprekende filmpjes elkaar af. Daar tussendoor waren live-bijdragen te zien van razende reporters die zich overal op het terrein bevonden en verslag deden van alle gebeurtenissen.

Zones
Voor het eerst was het Marinedagenterrein verdeeld in vier zones die aandacht gaven aan de clusters Nationale Taken, Internationale Missies, Kennis & Innovatie en Maritieme Instandhouding & Ondersteuning. Zo waren mijnenjagers te zien bij Nationale Taken en lag er een door mariniers beveiligde koopvaarder bij Internationale Missies. Op het gebied van Kennis en Innovatie toonde hightech-onderdelen van de Koninklijke Marine de laatste snufjes. Maritieme Instandhouding en Innovatie maakte indruk met een prachtige lichtshow, geprojecteerd op een Belgisch fregat in het droogdok van het Marinebedrijf.

Andere buitenlandse fregatten die veel bekijks trokken waren de Britse HMS Lancaster en de tot de verbeelding sprekende Rus RFS Kaliningrad. In het water naast deze schepen toonden mariniers hoe je piraten te lijf gaat en – met hulp van een helikopter – een drugstransport onderschept. Een vaste demo was de amfibische landing, waarbij zeesoldaten met voertuigen onder de ogen van het publiek ‘met vuur en beweging’ aan land kwamen.

Marinierskapel
De Marinierskapel sloot de Marinedagen op zondagmiddag in stijl af met de taptoe. Hierin wisselden populaire thema’s en militaire muziek elkaar af. Eerder dit weekend had de kapel ook twee zeer gewaardeerde lunchconcerten verzorgd. Die bijval bleek ook uit het berichtenverkeer op social media, waar tijdens de Marinedagen ‘Den Helder’ uitgroeide tot trending topic.

Volgend jaar vinden de Marinedagen plaats van 20 tot en met 23 juni. Deze zijn dan nog grootser van opzet vanwege het 525-jarige jubileum van de marine en door de combinatie met SAIL Den Helder 2013, waarbij met name ook veel historische (zeil)schepen worden verwacht.

Foto's: Den Haan Fotografie.
Lees ook: Marinedagen prima uitje voor jong en oud.
Klik hier voor het fotoalbum van de Marinedagen.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties