Wielersport

Naar Wielersport »

Hulzebos steviger in het geel na tijdrit

  Ronald Boutkan | 09-06-2012 09:45

Den Helder – De derde etappe van de 58e Tour de Lasalle, een individuele tijdrit over ongeveer vier kilometer, is vrijdagavond gewonnen door Arjan de Heer. Marc Hulzebos eindigde als tweede en was zeven seconden sneller dan voornaamste concurrent voor het geel, Jeroen Lute.

De stevige wind maakte dat de organisatie besloot de start van de tijdrit te verplaatsen van het DOK parcours naar de Doggersvaart. De finish was wel gewoon ‘op DOK’.

De rit zou eigenlijk iets meer dan zes kilometer lang zijn, maar toen de eerste renners binnenkwamen, bleek uit de tijden dat dit bijna onmogelijk was. “De afstand bleek inderdaad een stuk minder lang, uiteindelijk zo’n vier kilometer”, gaf tourvoorzitter Peter de Vrij na afloop toe. “Ik weet niet precies hoe dat mogelijk was, maar ik hoorde dat de route was gecontroleerd met behulp van Google Maps, dat is dan toch niet zo’n goed idee geweest.”

Wind
Sommige renners vonden de kortere afstand vervelend, want minder kans om een grotere voorsprong te pakken. Waar de deelnemers aan de tour echter vooral last van hadden, was de stevige wind. “Dat was echt afzien”, aldus De Vrij. “Ze hadden de wind soms recht tegen en af en toe in de zij, de renners kregen echt klappen te verwerken.”

Niet iedereen hoefde zich daar nog druk over te maken. Paul Heij, tijdens de eerste twee dagen als derde over de finish gekomen en in het algemeen klassement vierde, ging niet meer van start. “De precieze reden is ons onbekend, maar we vonden het uiteraard wel erg vervelend. Het nieuws werd gemeld tijdens de ploegleidersvergadering en kwam als een complete verrassing.”

De Heer
Dan de tijdrit zelf. Arjan de Heer trotseerde de omstandigheden als beste en kwam na vijf minuten en dertien seconden over de finish. Daarmee was hij fors sneller dan nummer twee Marc Hulzebos, die 5.32 nodig had. Marcel Koning completeerde het dagpodium in een tijd van 5.34. Jeroen Lute, de belangrijkste concurrent voor Hulzebos in de strijd om het geel, verloor met 5.39 zeven seconden op de gele trui.

In het algemeen klassement is de voorsprong van Hulzebos, mede door nog wat bonificatieseconden, gegroeid tot zeventien seconden op Lute. Nummer drie is nu Arjan de Heer, op 1 minuut 28 van het geel. Er zijn op dit moment nog 55 renners in koers. Jermo Agema is de leider in het jongerenklassement, Hulzebos voert het puntenklassement aan en Lute het klimklassement. De beste ploeg van de 58e Tour is vooralsnog de formatie van Govers/DOK1.

Schutte
Alexander Schutte, een van de slachtoffers van de valpartij op donderdag, ligt nog steeds in het ziekenhuis. “Het leek in eerste instantie mee te vallen, maar ze hebben toch besloten hem even te houden”, meldt De Vrij. “Hij heeft last van zijn benen. Onze tourmiss is vrijdag even op ziekenbezoek geweest en we hopen dat hij snel weer naar huis mag.”

Vandaag staat de omloop over de Helderse zeewering op het programma. Het KNMI verwacht opnieuw flinke wind langs de kust, dus het wordt vermoedelijk weer een zware middag voor de renners. De start is om 14.00 uur bij Fort Kijkduin.

Lees ook: Henrix wint massasprint na grote valpartij in peloton.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties