Natuur en Milieu

Naar Natuur en Milieu »

Wat een leven in de Grafelijkheidsduinen!

  Redactie DHA | 09-07-2012 09:30

Den Helder - Er is weer van alles te zien tijdens wandelexcursie in de duinen bij Den Helder. Op zaterdag 14 juli van 10.00 tot 12.00 uur gaat de gids van Landschap Noord-Holland weer op stap in de Grafelijkheidsduinen. Wie belangstelling heeft, mag meewandelen.

Nu de broedtijd voor de meeste soorten voorbij is, lijkt het stil. Maar schijn bedriegt, want het leeft volop. Insecten, maar ook padden en met wat geluk een duinhagedis die ligt te zonnen. Ook planten komen tijdens de wandeling volop aan bod.

In het duin krioelt het van de leuke diertjes. Vlinders en libellen zijn de mooiste die er leven. Libellen brengen de eerste fase van hun leven door in het water. De afgelopen jaren is de waterkwaliteit in ons land beter geworden met positieve gevolgen voor libellen. “We krijgen ze tijdens de excursie dan ook zeker te zien”, laat de gids weten. “Grappig zijn de jonge rugstreeppadjes die op vochtige plaatsen zijn te vinden. Soms zijn ze niet veel groter dan vliegen.”

“We komen ook leuke planten tegen, zoals het duizend guldenkruid dat momenteel bloeit. Het werd vroeger veel gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Tussen de kleine dieren en planten vallen de Hooglanders enorm op. Altijd imponerend en nu extra leuk omdat ze jongen hebben.”

Deelname
Wie mee wil met de excursie kan zich aanmelden via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in of bellen met 088-0064455 (tijdens kantooruren). Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 3,50, van Beschermers € 2,50. Vertrek vanaf het bezoekerscentrum De Helderse Vallei aan de Jan Verfailleweg 11.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties