Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Visafslag: niets misgegaan met subsidies vismarkt

  Ronald Boutkan | 10-05-2013 08:00

Den Helder – De subsidies die verstrekt zijn ter promotie van verse vis zijn op de juiste manier gebruikt. Er is geen sprake van verdwenen geld of geld dat niet bij de juiste partijen terecht is gekomen, zo als verse viskoerier Bert de Groot suggereert. Dat stelt Pim Visser, directeur van de visafslag.

“De subsidies zijn toegekend op basis van projectplannen”, zo licht Visser toe. “Die plannen hadden betrekking op de informatievoorziening voor de vismarkten in Den Oever, Den Helder en Texel. Er zat wel een deel ondersteuning voor investeringen in, maar dan moet de ondernemer wel zelf het restant investeren en met De Groot zijn we nooit in dat stadium gekomen. De berekening dat hij een ton geeft geïnvesteerd heb ik nooit gezien. Dat hij aanloopverliezen heeft geleden kan best, maar dat is een geheel ander iets.”

De oorspronkelijke aanvraag voor het project Drie Zeeverse Vismarkten was gericht op het realiseren van een nieuwe Zeeverse Vismarkt op Texel, inclusief een ruimte voor kookworkshops, het verbouwen van de visafslag in Den Oever en het realiseren van een 'informatiezuil' op alle drie de vismarkten (Texel, Den Oever en Den Helder). “Aangezien we op Texel waren ingehaald door de tijd (er was inmiddels een ondernemer die zelf een nieuwe vismarkt opende en er ontstond een nieuwe viswinkel op de haven) en in Den Oever de visafslag verplaatst moet worden, werd de insteek van deze aanvraag anders. Daarom is de opzet van het project gewijzigd naar het realiseren van een visserij-informatiecentrum op Texel”, aldus Visser.

Helderse Hallen
“Naast het project Drie Zeeverse Vismarkten is ook een aanvraag gedaan (en gehonoreerd) voor het project 'De Helderse Hallen'. Een aanvraag die is ingebed in het project 'Bot(t)er bij de vis'. Hierover hebben wij gesproken met de exploitant van de Zeeverse Vismarkt in Den Helder, met de vraag of hij zijn visverkoop zou willen verplaatsen naar gebouw 66 op Willemsoord, zodra 'De Helderse Hallen' zouden worden gerealiseerd.”

“Aangezien de Helderse ondernemers met succes bezwaar hebben gemaakt tegen het realiseren van detailhandel zoals bedoeld in het genoemde project, werd De Helderse Hallen onuitvoerbaar. In navolging van het project 'Drie Zeeverse Vismarkten' is daarom gekozen voor een ander invulling. Namelijk: ook hier een visserij-informatiecentrum opzetten, maar nu op een andere plek op Willemsoord. Ook in dit project is het nooit de bedoeling geweest subsidiegeld in de visverkoop te stoppen. In de vorm van cofinanciering zou de visafslag rvs-materialen ter beschikking stellen voor het project. Subsidiemiddelen zouden worden aangewend voor het realiseren van een expositie/informatiecentrum.”

Communicatie
“Inmiddels is er ook voor Den Oever een soortgelijk project opgestart, met een nieuwe of aangepaste visafslag als uitgangspunt. Ook hier is EVF-subsidie beschikbaar voor een eerste fase en ligt er een aanvraag bij het Waddenfonds voor een vervolg/uitbreiding. In alle projecten is communicatie het hoofddoel en samenwerking met ondernemers het uitgangspunt. Doordat de Helderse Ondernemers voor de ontwikkeling van De Helderse Hallen zijn gaan liggen - visverkoop op Willemsoord is uitgesloten - kunnen we ook dat project helaas niet realiseren en zijn we genoodzaakt geweest het project anders in te richten. Daarbij is de focus nog sterker komen te liggen op communicatie”, aldus de directeur van de Helderse visafslag.

Volgens Visser was De Groot overal van op de hoogte en zijn uitlatingen alsof het als complete verrassing kwam dan ook onjuist. “Hij wist ook dat de plannen werden aangepast, dat is met hem besproken. Hij wist ook dat de subsidie niet was bedoeld als financiële ondersteuning voor zijn bedrijf.”

Huur
Ongeveer 2,5 maand geleden is De Groot gemeld dat hij niet langer gebruik kon maken van de ruimte bij de visafslag. “Hij huurde het gebouw tegen een geringe vergoeding en wist dat hij op termijn weg moest. In februari hebben we gemeld dat we op zoek gingen naar een fulltime huurder (de vismarkt gebruikt het pand slechts twee dagen) en dat zodra we een verhuurder konden vinden hij dus weg zou moeten. We hebben het met hem gehad over andere locaties, ook in de visafslag, maar samen zijn we tot de conclusie gekomen dat het geen oplossing was. Het is bovendien, zo leert ervaring met de vismarkt in Den Oever, nu eenmaal uitermate lastig om voor anderhalve dag in de week een vismarkt rendabel te krijgen. Dat is ook wel gebleken. Als hij elders een winkel had waar hij de rest van de week vis kon verkopen en de vismarkt iets extra was, dan was het een ander verhaal geweest.”

Er speelde nog iets anders mee en dat is het feit dat De Groot inmiddels een flinke huurachterstand had opgebouwd bij de visafslag. Directeur Visser bevestigt desgevraagd dit gerucht. “Dat klopt en het is mede de reden geweest dat we gezegd hebben het is wel mooi geweest. De financiële rek gaat tot op zekere hoogte en we moeten niet vergeten dat het geld van de visafslag, geld van de vissers is, we zijn immers een coöperatie. Dan komt er dus een moment waarop je moet zeggen: tot hier en niet verder. “

“Daar komt nog bij dat we al onze klanten wel gelijk moeten behandelen. We kunnen het de plaatselijke vishandelaren niet verkopen dat De Groot om welke reden dan ook een voorkeurspositie krijgt”, aldus Visser. “We hebben echt ons best gedaan en we zijn al van voor kerstmis met Bert bezig te kijken naar een oplossing en we hebben overal over meegedacht. Het beeld dat Bert schetst is wat mij betreft niet terecht.”

Lees ook: Inzameling voor doorstart Zeeverse Vismarkt

Laatste update: 10-05-2013 08:08
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties