Wielersport

Naar Wielersport »

Mulder wint verplaatste Omloop Tour de Lasalle

  Ronald Boutkan | 10-06-2012 10:35

Den Helder – Richard Mulder heeft zaterdag de vierde etappe van de Tour de Lasalle gewonnen. Aan de streep had hij een minimale voorsprong (driehonderdste van een seconde) op Ruud Pronk. Beiden maakten deel uit van een kopgroep van vier (met Kees van Wonderen en Sonny Agema) die al vroeg ontsnapte en het peloton voor wist te blijven.

Voor de vierde dag stond de omloop over de Helderse zeewering op het programma, maar de organisatie moest zo’n twee uur voor de start besluiten tot een wijziging. “Er staat zoveel wind dat het onveilig is om over de dijk te rijden”, liet de jury weten. “Daarom is besloten tot verplaatsing van de etappe naar het parcours van DOK.” Op het terrein werd uiteindelijk in veertig ronden gestreden om de dagzege.

“Gelukkig zijn de verhoudingen met DOK de laatste jaren fors verbeterd, anders hadden we de etappe gewoon moeten afblazen”, sprak tourvoorzitter Peter de Vrij. “Het is natuurlijk geweldig dat je onder deze omstandigheden kunt uitwijken naar zo’n mooie locatie. Dank aan de mensen van DOK die zo rap alles wisten te regelen, inclusief kantinebezetting.”

Kopgroep
Kort na de start ontstond al de genoemde kopgroep. De vier mannen pakten maximaal ruim dertig seconden voorsprong, maar als het peloton even aanzette was dat snel teruggebracht tot vijftien tellen. Gele truidrager Marc Hulzebos zat prima in het peloton, steevast in het wiel van nummer twee Jeroen Lute. De kopgroep pakte op deze manier de bonificatieseconden, zodat de voorsprong voor Hulzebos niet in gevaar kwam.

De verwachting was dat het peloton de vier een paar ronden voor het einde wel zou terugpakken, maar dat gebeurde niet. Mulder kreeg uiteindelijk loon naar werken door op de streep Pronk net voor te blijven. Het peloton volgde op tien seconden.

Geel
Ruud Pronk werd uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de dag, maar het geel blijft om de schouders van Hulzebos. Zijn voorsprong op Jeroen Lute is 17 seconden. Pronk deed, mede dankzij het binnenhalen van de nodige bonificatieseconden onderweg, goede zaken en stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement. Zijn achterstand op Hulzebos is 48 seconden. Christian Ooijevaar is de leider in het B-klassement.

Zondag volgt het slot van de tour. Om 14.00 uur wordt gestart op de Kerkgracht, ter hoogte van het oude stadhuis, voor een criterium van 52 ronden over Kerkgracht en Kanaalweg.

Lees ook: Hulzebos steviger in het geel na tijdrit.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties