Exposities

Naar Exposities »

Kijkplicht, want er is veel te zien in het leven!

  Jo de Jong | 10-07-2012 09:50

Den Helder - Je hoopt natuurlijk niet dat iedereen op het strand ligt als je in de zomermaanden een expositie opent, maar het weerbeeld van zondag, een urenlange stortbui, was het andere uiterste voor de opening van “Kijkplicht” in Kunsthal 52. Best spannend voor de organisatie en de deelnemende kunstenaars, met veel Caribische genen, die zo hard gewerkt hebben om de expositie in te richten voor het publiek.

Net voor de opening hield de regen op en dat bracht een vijftig tot zestig bezoekers naar de Kunsthal om het vele werk, vooral tekeningen en objecten, in ogenschouw te nemen. Grafisch werk in zwart-wit, maar hier en daar ook explosies van kleurgebruik; daarnaast gevarieerde objecten door vormgeving, grootte en materiaalgebruik. Eén ding heeft al het werk wel met elkaar gemeen en dat is het enthousiasme dat het uitstraalt.

Nadat de meeste bezoekers al een rondje hadden gelopen, opende Marja Lely dit eerste onderdeel van het zomerfestival Licht aan Zee op zondag 15 juli. Een evenement dat mogelijk is door samenwerking van diverse culturele instellingen in Den Helder. Van start gegaan in 2008 en omdat er één jaar is overgeslagen is dit de vierde editie.

Liefdevol
Daarna was het woord voor David Bade, die eerst even de organisatie en andere betrokkenen wilde bedanken voor de geboden mogelijkheden en gastvrijheid. Een ideale ruimte, het eten werd culinair prima verzorgd, er was prettige onderlinge communicatie en dit alles maakte dat de kunstenaars hierdoor ook goed en liefdevol, ondanks de soms geuite wrange beelden, gingen presteren.

De rode draad die de kunstenaars verbindt is dat zij stage liepen of studeerden aan het Instituto Buena Bisto op Curaçao, een vooropleiding die jong talent klaarstoomt voor een vervolgopleiding met betrekking tot kunst. Het referentiekader voor beeldende kunst op Curaçao is wat beperkt en deze opleiding helpt ze op weg. De tentoonstelling is dan ook bedoeld om elkaar verder te steunen en te stimuleren.

Veel te zien
“Kijkplicht is de naam, want er is veel te zien in het leven”, aldus Blade. Het zou misschien goed zijn eens verplicht goed te kijken, of te luisteren, want er is zoveel te ontdekken. De deelnemers mochten zelf materiaal meenemen, maar hier werd niet veel gebruik van gemaakt. De meesten kwamen met de trein en er kwamen zelfs kunstenaars op de fiets vanuit Den Haag naar Den Helder; dan is het wat onpraktisch een sculptuur op je bagagedrager te zetten! Dus liet David twee bestelbusjes met materiaal van hemzelf komen en mocht men daar op reageren en ingrijpen. Daarbij hadden ze niet helemaal ‘carte blanche’, want er bleef een stuk begeleiding in het proces.

Met David, die enthousiast bleef vertellen, keken we naar een aantal werken, zoals de met een kerk gevulde spijkerbroek die een enorme kont neerzet. Een typisch Antilliaans gegeven en dit is dus kunst met een letterlijk vette knipoog! Een sculptuur van soort wc rollen zet een wezen zonder hoofd neer en een andere kunstenaar doet iets met muziek, cassettebandjes, en heeft dit grafisch verwerkt. Met een stukje uitleg erbij komt het werk meer tot leven voor de bezoeker met soms verrassingen tot gevolg.

Vernieuwend
David geeft aan dat wat hier in de Kunsthal te zien is, door veel bezoekers misschien wel als erg vernieuwend wordt ervaren. Zeker als je het vergelijkt met de traditionele kunst (“dat hangen we wel boven de bank”) die bij de Kunstuitleen beschikbaar is. “Maar wat nu vernieuwend is kan over dertig jaar misschien wel traditioneel zijn, wie zal het zeggen?” De vraag wat kunst nu eigenlijk is houdt nog steeds mensen bezig en David Blade meldt dat het voor hem wel een serieuze aangelegenheid is. Echter ook iets waar je plezier bij mag hebben, dat moet vooral niet worden vergeten.

Kijkplicht is een bijzonder project dat vanaf heden tot en met 8 september te zien is in Kunsthal 52.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties