Filmrecensies

Naar Filmrecensies »

Total Recall

  Jo de Jong | 11-08-2012 08:00

Den Helder – De basis is een kort verhaal van de bekende SF schrijver Philip K. Dick en onze eigen Paul Verhoeven maakte er ruim twintig jaar terug al een film over. Total Recall is dus een remake, wat het risico inhoudt dat men gaat vergelijken en het product niet meer als uniek exemplaar ziet. De basis is een verhaal, maar twee verschillende regisseurs verfilmden het en deze geven allebei hun eigen visie en invulling aan de film.

Leefruimte is een kostbaar goed aan het eind van deze eeuw, want door chemische oorlogsvoering zijn er nog slechts twee leefbare gebieden op aarde. Londen, inclusief een ingebouwde Big Ben, en een Aziatisch aandoende stad down under met de drijvende markt te midden van hoog opgestapelde woningbouw. Een tunnel dwars door de aarde verbindt beide gebieden met elkaar en zorgt er voor dat arbeiders uit The Colony kunnen werken bij de machthebber United Federation of Britain.

Douglas Quaid (Farrell) is zo’n arbeider, die al jaren aan de lopende band robots in elkaar knutselt en het allemaal goed zat begint te worden. ’s Nachts wordt hij geplaagd door nachtmerries waaruit hij badend in het zweet ontwaakt. Een nieuwe collega raadt hem aan een Rekall bureau te bezoeken, waar ze in staat zijn vervelende herinneringen te wissen. Daarnaast kun je zelf je ultieme fantasie opgeven die dan in je hersenen wordt geïmplanteerd, zodat je alleen nog te maken hebt met die prettige gedachtegang. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het natuurlijk ook.

Bryan Cranston in Total Recall (foto: Sony Pictures). Kate Beckinsale in Total Recall (foto: Sony Pictures).Spion
Als de behandeling van Douglas begint gaat alles de mist in en lijkt het erop dat hij in het echt opeens de spion is die hij gefantaseerd wilde hebben. Of is hij dat niet? Terwijl een politiemacht robots achter hem aan holt, weet Douglas te ontkomen naar huis en biecht zijn vrouw Lori (Beckinsale) alles op. In plaats van op haar begrip te kunnen rekenen valt zij hem echter aan en lijkt zijn leven met haar ook niet meer te kloppen. Douglas merkt dat iedereen hem schijnt te kennen, maar worstelt zelf met zijn identiteit: “als ik niet mij ben, wie ben ik dan wel?”.

Gefabriceerde herinneringen en openbaar vervoer dwars door de aarde met zelfs een tijdelijke toestand van gewichtloosheid, het is een wonderlijke wereld waar we in terecht komen. Tel daarbij een paar dozijn robots op plus een snelwegensysteem met zweefkarretjes zoals we ooit in Minority Report zagen en je zit in die nog niet bestaande wereld. Maar wat is deze prachtig creatief vormgegeven in de film van Len Wiseman, die kosten nog moeite heeft gespaard om de set in te richten.

Details
Kate Beckinsale, in het echte leven de vrouw van Wiseman, zet de temperamentvolle Lori neer tegenover een gedegen spelende Colin Farrell, die het allemaal maar overkomt. Er is niet overdreven veel dialoog in de rolprent, want Wiseman heeft voor veel actie gekozen. De achtervolgingen zitten knap in elkaar en daarnaast verrassen ook details, zoals bijvoorbeeld de handtelefoon, die letterlijk in de hand is geïmplanteerd. Kortom, Total Recall is in de visie van deze regisseur bijna twee uur spektakel in de categorie lekkere snelle actie en daar is helemaal niets mis mee.

Regie: Len Wiseman
Met: Colin Farrell, Jessica Biel, Kate Beckinsale, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine
Leeftijd: 12 jaar

Laatste update: 11-08-2012 12:12
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties