Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Kunstwerk verzet zich tegen sloop

  Saskia van Kuik | 11-11-2009 15:54

Den Helder – De sloop van het kunstwerk op het Julianaplein blijkt geen eenvoudige opgave. Volgens de slopers zelf is het een gigantische klus om ‘de boot’ van zijn plek te krijgen en moest er zelfs dynamiet aan te pas komen. Inmiddels is de sloop van de boeg met waterpartij twee dagen bezig en staat nog altijd de helft overeind.

Zo snel als het tegelwerk van het plein verdwenen was, zo moeizaam verloopt de sloop van ‘de boot’ (onderdeel van De Kathedraal). Het gevaarte bestaat uit beton en het nodige draadstaal en het kunstwerk lijkt daadwerkelijk aan het plein gehecht te zijn. “Dat klopt dan met de informatie die we vooraf hadden”, laat wethouder Linda Rose Smit weten. De reden dat het kunstwerk niet verplaatst kon worden naar een ander plekje in Den Helder, was vanwege de enorme fundering. Dat er dynamiet aan te pas moest komen, verbaast haar niet echt.

Platen blijken redelijk ongeschonden uit de sloop te komen.De platen met de voetstappen die het kunstwerk ooit bedekte, zouden in eerste instantie niet heel van het kunstwerk te verwijderen zijn. Dat bleek dan weer reuze mee te vallen. “Vooralsnog gaan ze naar het bedrijf in opdracht van de baas”, liet een medewerker weten. De wethouder kon zich voorstellen dat dit een onderdeel van het sloopcontract is. “Zo’n contract houdt vaak in dat wat er heel uitkomt voor de sloper is, want die kan daar misschien nog wat mee”, aldus de wethouder, die overigens niet met zekerheid kon zeggen of dat in dit geval ook zo is.

Skatevloer?
Op de suggestie of het wellicht een optie was die platen als onderdeel te gebruiken voor een eventuele skatevloer in het nieuwe park, antwoordt Smit: “Zo gedetailleerd heb ik daar nog niet over nagedacht, maar ik leg die vraag zeker nog even binnen de organisatie neer. Of er een antwoord uit naar voren komt waar we allemaal blij mee zijn, valt echter nog te bezien.”

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Saskia van Kuik

Sinds 1988 woonachtig in Julianadorp/Den Helder. Saskia was in de periode september 2008 tot mei 2011 als journaliste betrokken bij Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties