Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

De Stelling goed voor imago stad

  Saskia van Kuik | 12-09-2009 12:21

Den Helder – Het college en de gemeenteraad overtuigen van het belang van De Stelling, dat is het streven van Stichting Stelling en Zeestad, die in deze samen optrekken. Vrijdagmiddag vond een bijeenkomst plaats in Fort Erfprins, waarbij na een duidelijke uiteenzetting van Janneke Kuysters, alle voordelen van de Stelling werden belicht. Ook kreeg het gezelschap een rondleiding door het fort en aan het einde van de middag kon de conclusie worden getrokken, dat herstellen van De Stelling de stad veel te bieden heeft.

Stichting Stelling en Zeestad hebben elkaar gevonden in het promoten van De Stelling. Al in 2008 werd een platform opgericht, dat met 25 mensen van start ging. Nadat er geen mensen meer waren die deze groep kon begeleiden, slonk de groep en verwaterde het platform. Inmiddels hebben Zeestad en de stichting de handen opnieuw ineen geslagen en is men aan de slag gegaan met een twaalftal mensen, die een werkgroep vormen. “Zowel Zeestad als wij willen de Stelling een breder draagvlak geven. Het doel is uit te zoeken hoe we de Stelling kunnen promoten”, vertelt Andrè Koning van de Stichting Stelling. In de afgelopen zes maanden kwam de groep al een paar keer bijeen. “We willen het college en de raad met deze bijeenkomst laten weten hoever we zijn en waar we over praten, want iedereen heeft het wel over de Stelling, maar wat houdt het in, daar gaat het om.”

Geschiedenis
De wethouders Bernhard Fritzsche en Linda Rose Smit woonden de presentatie bij namens het college. Vanuit de gemeenteraad waren vier fracties vertegenwoordigd. LTZ Peter van Ingen heette de bezoekers welkom en liet weten door de plaatsing in het fort inmiddels ook met het historievirus besmet te zijn. “Je voelt de aanwezigheid van de geschiedenis dagelijks om je heen en zo raak je toch betrokken bij dit onderwerp”, vertelde hij enthousiast. Andrè Koning hield hierna een presentatie over de linie en alle daarbij behorende forten. “Fort Harssens is het meest verstopte fort van Nederland. We zijn er op dit moment de fortgracht aan het graven, maar dat mag nog niemand weten”, besloot hij zijn toespraak.

Andrè Koning, Janneke Kuysters, Eric Creemers en Ferdinand Vreugdenhil. Rondleiding over Fort Erfprins.Hierna werd de groep door Janneke Kuysters uitgelegd wat een kansrijke benutting van erfgoed betekent voor de vrijetijdseconomie. “Het is handig wat Den Helder aan erfgoed heeft staan, hier kun je wat mee. Door het herstellen van De Stelling creëer je werkgelegenheid, bedrijvigheid en verbeter je het imago van de stad. Denk aan robuuste starterwoningen in het fort, of een Bed & Breakfast. Wanneer de stad aantrekkelijk is voor toeristen, is het ook prettig om er te wonen”, aldus Kuysters.

Parkeerplaats
Ze wees de aanwezigen er nog op dat een mooi hersteld erfgoed ook een geografische aanduiding is voor een stad. “Wie zou ooit van Kaatsheuvel hebben gehoord als daar de Efteling niet had gelegen?” Volgens Kuysters wordt er door Nederlanders aan binnenlandse uitstapjes 35 miljard euro per jaar besteed en nog eens 13 miljard aan overnachtingen. “Het moet voor Den Helder mogelijk zijn een deel van die koek mee te pikken”, was haar mening. Als advies gaf ze mee: “mensen komen niet met openbaar vervoer, die reizen per auto. Als u als stadsbestuur de keuze heeft tussen een nieuwe bushalte of een nieuwe parkeerplaats, dan kiest u dus voor een parkeerplaats.” Kuysters bleek ervan overtuigd dat het in ere herstellen van de Stelling de stad uitsluitend voordeel kon bieden. “Het is in ieder geval een korte klap terug naar werk voor de inwoners en iedereen is gebaat bij een dynamische gemeente.”

Fort ErfprinsFerdinand Vreugdenhil, directeur van Zeestad, hamerde er op dat cultuurbeleving samenhangt met activiteit. “Ik ben op fietssafari geweest langs de forten. Daar zijn grootse avonturen te beleven, maar we moeten wel de juiste snaar raken om die omzwaai te kunnen brengen. Het is groots wat we hier hebben, misschien nu zelfs nog een beetje te groots, maar stapsgewijs is het realiseerbaar. We zijn nu helaas als vestingstad nog onbekend, maar dat kan veranderen. Nu het eerste stukje van de linie klaar is, moeten we de stelling blijven koesteren en zelfs nu het geld op is, zullen we de stelling op de agenda houden.” Inmiddels zijn bij verschillende partijen subsidies aangevraagd om zo het nodige geld vrij te krijgen voor het verder opknappen van de Stelling.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Saskia van Kuik

Sinds 1988 woonachtig in Julianadorp/Den Helder. Saskia was in de periode september 2008 tot mei 2011 als journaliste betrokken bij Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties