Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Opening en inwijding toren Hindoe-tempel Den Helder

  Redactie DHA | 12-09-2013 08:10

Den Helder – De nieuwe toren op de Hindoe tempel wordt maandag 16 september officieel geopend. De inleidende religieuze rituelen beginnen vrijdag al.

Begin negentiger jaren stichtten Tamil-vluchtelingen uit Sri Lanka een kleine Hindoe-tempel in de lege pastorie van de Nicolaaskerk in Den Helder. Die groeide al snel uit zijn jasje en ze vonden een nieuw onderkomen in een verlaten noodschool in de wijk Nieuw Den Helder.

Omdat vele Tamils uit binnen- en buitenland de tempel bezochten, werd ook dit gebouw te klein en werd er in 2001 besloten een eigen tempel te bouwen. Omdat er daarna ook behoefte kwam aan een culturele zaal voor dans, muziek, onderwijs en bijeenkomsten en huisvesting voor een Hindoe-priester, werd er door de leden gespaard voor zo’n gebouw, dat naast de tempel moest komen.

De Hindoe Tempel in Den Helder (foto: Van Eis Fotografie).Toren
Na realisatie hiervan kwam in 2010 de laatste fase van het bouwproject aan de orde, een 17 meter hoge toren. Die moest door Indiase kunstenaars gedecoreerd worden met cementen en kleurige beeltenissen van Veda-verhalen.

Omdat er steeds geduldig is gespaard voor de drie fasen van de bouw en er geen zware hypotheken zijn genomen, duurde het totale project twaalf jaar. Het unieke aan het project is dat het de eerste Hindoe-tempel in Nederland is die is gerealiseerd door (voormalige) vluchtelingen.

Foto's: www.vaneis.nl

Laatste update: 12-09-2013 08:29
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties