Afgestoft

Naar Afgestoft »

248 – Ruyghweg

  Cees Rondèl | 13-05-2012 10:30

Den Helder – Op de vraag “wat zijn nou de mooiste foto’s uit je collectie”, gaf mijn vader altijd als antwoord: “de foto’s die jij of ik hebben gemaakt met onze eigen camera”. En dat is vaak waar, je ziet iets met het blote oog en dan denk je daar maak ik een foto van. Zo moet het ook zijn gegaan met deze foto van de Ruyghweg, voor mijzelf een stuk jeugdherinnering pur sang!

Ik ben geboren en opgegroeid op de Ruyghweg en ik heb alle middenstanders die er waren in mijn tijd gekend of meegemaakt. Bekijken we de foto van rechts naar links, zien we als eerste de fietsenwinkel van Jan Moree, met drie in het oog springende ouderwets overkomende benzinepompen van de firma Shell.

Vervolgens krijgen we na de steeg een woonhuis en daar woonde tot op hoge leeftijd mevrouw Leegwater, de moeder van slager Kees Leegwater uit de Spoorstraat. Daarnaast zat Jan Visser met zijn sigaren- en sigarettenwinkel. Jan had achter zijn winkel ook nog een herenkapsalon.

Animo
Daarna kwam ’t IJzerhuis, de speciaalzaak van de firma Brakhoven. Boven de winkel was een toonzaal voor kachels en haarden gevestigd. Jarenlang is dit een ijzerhandel gebleven en na Brakhoven nam de heer Bennink de zaak over, maar tot in lengte van dagen werd de heer Bennink aangesproken met de toepasselijke naam Brakkie. Waar ’t IJzerhuis ook om bekend stond, en er zullen vast meerdere middenstanders in Den Helder zijn geweest, dat waren de animozegels. Volgens mij waren twee boekjes vol goed voor een dagje gratis reizen met de spoorwegen.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties