Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Zilveren Erepenning voor bibliotheek (update)

  Ronald Boutkan | 13-06-2012 12:30

Den Helder - Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, de zilveren erepenning van de stad toegekend aan ‘Bibliotheek Den Helder’. De penning is woensdagochtend door burgemeester Koen Schuiling overhandigd aan Mannes Westra, directeur van de bibliotheek.

Precies honderd jaar geleden, op 13 juni 1912, werd in Den Helder (toen nog Helder) een bibliotheek opgericht. De jubileumviering is woensdag begonnen en duurt de gehele week. Honderd kinderen van drie basisscholen (Thorbecke, De Kluft en De Windwijzer) hadden samen met Hanneke Bergsma een speciaal feestlied ingestudeerd, dat na de korte toespraken en de uitreiking van de penning ten gehore werd gebracht.

De penning komt de jubilerende bibliotheek toe "als dank en waardering voor de grote bijdrage ter bevordering van het leesplezier gedurende 100 jaar", aldus de inscriptie. Schuiling vertelde alle aanwezigen, en dat waren er veel, dat het vroeger toch wel anders toeging in een bieb dan tegenwoordig. "In de beginjaren stonden mensen echt in de rij om een boek te mogen lezen, dat kostte toen 2,5 cent per week. Tegenwoordig is de bieb ook veel meer dan alleen maar boeken lenen, de organisatie is echt met de tijd meegegaan."

Toekomst
Directeur Mannes Westra bedankte de gemeente voor de erepenning. "We zijn er heel blij mee en zullen het met trots een mooi plekje geven." Westra benadrukte verder dat 100 jaar weliswaar betekent dat je al een lange geschiedenis hebt, "maar we hebben ook nog veel toekomst voor de boeg. Ik hoop dan ook dat al deze kinderen nog heel lang een bezoek aan de bibliotheek blijven brengen." Ook Schuiling ging nog even in op de toekomst, maar dan vooral op de aanstaande verplaatsing van de bibliotheek.

Na het zeer enthousiast zingen van het feestlied gingen de kinderen weer naar binnen voor wat lekkers, wat te drinken en een mooie voorstelling. Op de benedenverdieping droeg stadsdichter Jack Beneker zijn gedicht nog eens voor en werd een speciale fototentoonstelling over de honderd jaren van de bieb geopend. De activiteiten die rond het jubileum worden gevierd, zijn erg in trek. De avond met Simone van der Vlugt zat vol, het bezoek van Leo Blokhuis was binnen twee dagen uitverkocht en ook de overige feestmomenten kunnen op veel belangstelling rekenen.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties