Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

VVD opnieuw de grootste in Den Helder

  Ronald Boutkan | 13-09-2012 06:38

Den Helder – De VVD is in Den Helder opnieuw, net als in 2010, als winnaar van de verkiezingen voor de Tweede Kamer uit de bus gekomen. De liberalen kregen liefst 30,6 procent van de stemmen, 8,1 procent meer dan twee jaar geleden. Het ‘eigen’ Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam blijft lid van de Tweede Kamer.

De uitslag in Den Helder liet wederom lang op zich wachten. Terwijl alle regiogemeenten en zelfs grote steden als Amsterdam de cijfertjes allang hadden ingeleverd, werd er in Den Helder nog geteld. Uiteindelijk werd diep in de nacht duidelijk dat de VVD weer de grootste was geworden.

De PvdA won 3,7 procent ten opzichte van 2010 en kreeg dit keer 21,6 procent van de kiezers achter zich. De PVV verloor en eindigde met 14,3 procent (was 21,9) als derde. Andere verliezers waren het CDA, de SP en GroenLinks. Nieuwkomer 50Plus kreeg in Den Helder 3,4 procent van de stemmen, voor Nederland Lokaal was slechts 0,1 procent weggelegd.

Ybeltje
Net als in Den Helder werd de VVD ook landelijk gezien de grootste partij met liefst 41 zetels. Dat betekent dat Ybeltje Berckmoes-Duindam, woonachtig in Julianadorp, voorlopig Kamerlid blijft. Zij stond op plek 39 van de kandidatenlijst en dat leek vooraf niet direct een Kamerlidmaatschap op te leveren, maar door de onverwachte grote zege van de liberalen is ze rechtstreeks in de Kamer gekozen.

De genoemde uitslag is overigens een voorlopige uitslag. De definieve uitslag van de verkiezingen in Den Helder worden vrijdag bekendgemaakt.

Lees ook: Opkomst verkiezingen komt uit op 67,4 procent.

Laatste update: 13-09-2012 11:19
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties