Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

"Bij het naaktmodel gaat deur op slot!"

  Jo de Jong | 14-01-2009 13:54

Den Helder - Een houten gebouw in de Violenstraat, een rustige wijk nabij het centrum, met daarnaast een grasveld met wat speelobjecten. Op het eerste oog zou je denken dat zich hier een peuterspeelzaal bevindt, maar dat is niet het geval. Het gebouw is al jaren het onderkomen van de Noorder Kunstkring, een actieve vereniging die zich ten doel stelt ‘de belangstelling voor de beeldende kunst en de beoefenaars daarvan levendig te houden en te bevorderen’. Oef, dat is een hele mond vol… tijd om eens een praatje te maken met de voorzitter van deze kunstenaarsclub, Henk Hofstra, en te horen wat hier zoal gebeurt.

De voorzitter kwam hier binnen via zijn vrouw, die schilderde, en zodoende kon hij een keer mee als partner met het schildersweekend. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de groep een weekend doorbrengt op locatie, vorig jaar Diever, en zich vermaakt met eten, drinken, elkaar en.. oh ja, schilderen! Leuke sfeer, gezellige club en omdat de voorzitter al een tijd voorzitter was en er mee wilde stoppen, kwam bij Henk het verzoek om het stokje over te nemen.

De kunstkring is opgericht in 1925 door een paar mensen die met elkaar wilden schilderen, maar dan wel op een bepaald niveau. Anno 2009 is dat gedachtegoed nog steeds aanwezig, want niet iedereen kan zomaar mee komen doen. Als mensen binnen komen, moet men wel de basiskennis hebben en wat werk mee nemen om te kunnen laten zien wat de vaardigheden zijn. Als er nog helemaal geen basis is, dan wordt geadviseerd eerst een cursus, bijvoorbeeld bij Triade, te volgen. Bij de Kunstkring is het de bedoeling jezelf verder te ontwikkelen en ligt de nadruk op het maken van eigen werk.

Ruim 70 leden zijn er aangesloten en er vinden op verschillende dagdelen heel wat activiteiten plaats. Zijdeschilderen, portrettekenen, experimentele technieken en ook keramiek en beeldhouwen hebben een plaats verworven in het programma. Soms worden er workshops georganiseerd, waarbij een gastdocent iets nieuws of anders komt aanbieden. Twee keer per jaar, met Pinksteren en kerst, is er een expositie van het werk van de leden. Twee jaar terug met Pasen was er zelfs een extra expositie op initiatief van de experimentele groep, die tevens de banken in de zithoek en de lampen boven de bar wisten op te pimpen! “Erg leuk” is de mening van Henk, die aangeeft dat het een wens van het bestuur is dat deze groep wat meer de ruimte krijgt om zaken uit te proberen.

Binnen de vereniging wordt verder met zelfwerkzaamheid alles geregeld. Bijna alles loopt op rolletjes, alleen liggen ook hier de penningmeesters niet voor het oprapen (wie oh wie?) en is het gebouw vandalisme gevoelig, waardoor er vorig jaar zes keer aangifte is gedaan.

Albert van Wessum zit als model voor kunstenaars die met klei in de weer zijn. Gekleed zie ik en dat klopt, want het naaktmodel is altijd op een andere avond. “Dan gaat de deur op slot” meldt Henk mij nog, “want dan willen we niet dat er mensen in en uit lopen”. Niet onverstandig, ook om de temperatuur behaaglijk te houden in het houten gebouw. Er zit vast niemand te wachten op tien kunstwerken van een model voorzien van kippenvel…

Voor meer informatie: http://www.noorderkunstkring.nl.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties