Bedrijvennieuws

Naar Bedrijvennieuws »

Kwallen in Fort Kijkduin

  Saskia van Kuik | 14-01-2010 18:45

Den Helder – Het Aquarium in Fort Kijkduin krijgt er een bijzondere bewoner bij. De kwal is namelijk een moeilijk te houden diertje en slechts een enkeling waagt zich eraan. Frank Wulffelé, beheerder van het aquarium, deed in het verleden een schat aan kennis op en neemt het hele kwallenproject onder zijn hoede. Met de opening van het nieuwe seizoen moet de nieuwe aanwinst in een van de twee waterzuilen zijn ondergebracht.

In éen van de zuilen zwemmen de palingen rond in wat brak water, in de ander zwemmen kleine visjes tussen de touwen. “Niet echt thematisch dus en dat gaat veranderen. Een thema spreekt tot de verbeelding en is ook meteen duidelijk en dat trekt mensen aan”, aldus Frank Wulffelé. In de tweede zuil komen deze zomer kwallen te zwemmen. “Geen volwassen kwallen, maar halfwas van zo’n zes centimeter doorsnede. Daar worden er op dit moment zo’n dertig tot veertig van gekweekt bij een specifiek bedrijfje in Hoofddorp.”

De kwal is geen makkelijk ‘product’, volgens Wulffelé, want er komt veel bij de verzorging kijken. “Eigenlijk is zo’n kwalletje maar een hulpeloos beestje. Van water wordt een kwal niet groot en het eet bij voorkeur levend voer. Hoe kleiner ze zijn hoe kleiner het voedsel dat je aanlevert. Dat begint met de eitjes van het pekelkreeftje, waarvan je de schaal moet verwijderen.” Een kwal kan in gevangenschap ongeveer een jaar oud worden en dat is vaak al een hogere leeftijd dan in de vrije natuur. Ze groeien tot een grootte van ongeveer twaalf centimeter doorsnede.

Wetenschappelijk
Behalve het voedsel is ook de leefomgeving van groot belang. Een luchtbel die onder een kwal komt, kan al dodelijk zijn voor het beestje. “Je moet echt weten wat wel of niet kan en de verzorging wetenschappelijk benaderen. De huisvesting, waterfiltratie, maar ook de stroming in de bak en de sterkte van de stroming zijn allemaal aspecten waar we rekening mee moeten houden.” Naarmate de kwallen zich ontwikkelen, moet ook het voer aangepast worden. “Er komt een logboek aan te pas en veel observatie, want we willen natuurlijk niet dat we regelmatig het kwallenbestand moeten aanvullen.”

Over de kwallen en hoe de kweekcyclus eruit ziet, komt documentatie. “Dan is het namelijk ook educatief en informatief”, laat Wulffelé weten. In 1996 heeft hij een tijdlang zelf kwallen gekweekt en het voedsel dat ze nodig hadden. “Het begint met een poliepje. Door manipulatie van de temperatuur en het zoutgehalte laat het poliepje dat vast zit aan iets, los en draait 180 graden en dan is het een kwalletje, we noemen dat de Meduse stadium.” Dat het hele project in 1996 niet echt wetenschappelijk kon worden voortgezet, kwam omdat het aquarium niet goed genoeg was uitgerust. “Ik heb toen wel heel veel geleerd en dat vormt een prima basis om het nu op te pakken en mijn kennis over te dragen.”

Wanneer met de Paasdagen het toeristenseizoen weer begint, moet de kwallenbak helemaal klaar zijn. “We hebben voor onszelf wel een tijdpad uitgezet. We zitten nu nog in de voorbereiding, want het wordt echt projectmatig aangepakt. We willen bijvoorbeeld ook niet te lang met een lege bak zitten, dus wordt die pas op het laatste moment leeggehaald. Maar twee weken voor de Pasen moet de waterzuil waarin ze komen operationeel zijn."

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Saskia van Kuik

Sinds 1988 woonachtig in Julianadorp/Den Helder. Saskia was in de periode september 2008 tot mei 2011 als journaliste betrokken bij Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties