Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Bollenbedrijf Julianadorp afgebrand (video)

  Ronald Boutkan | 14-08-2009 04:34

Julianadorp - Het bloembollenbedrijf van Van der Vlugt, aan de Nieuweweg in Julianadorp, is in de nacht van donderdag op vrijdag in vlammen opgegaan. De brand woedde in vier loodsen waarin vooral bloembollen lagen. In een van de loodsen verbleven Poolse arbeiders, maar iedereen kon zich op tijd in veiligheid brengen. Ook de bewoners van het aan het bedrijf gekoppelde woonhuis bleven ongedeerd.

Het vuur ontstond kort na 23.00 uur en sloeg razendsnel om zich heen. In korte tijd stonden vier loodsen in brand en was er volgens de brandweer ook vuur in een doorloop, die de loodsen verbond met het woonhuis. De brandweer rukte met groot materieel uit, korpsen uit de hele regio werden ingeschakeld en het vuur werd met tien tankauto's en een hoogwerker bestreden. In totaal waren meer dan 100 brandweerlieden aanwezig. De loodsen waren al snel niet meer te redden, waarna de brandweer zich vooral inzette om de woning te sparen. Vrijdagochtend bleek dat inderdaad gelukt.

De brand werd opgemerkt door een voorbijganger, die rook zag aan de achterkant van de gebouwen. Hoe het vuur is ontstaan is nog onduidelijk. Een van de Poolse arbeiders die in een caravan in een loods verbleef, verklaarde dat het mogelijk in een hoek van het gebouw, bij een verwarmingsketel is ontstaan. De politie en brandweer konden daar vrijdagmorgen echter nog geen uitsluitsel over geven. In het dak van een van de loodsen bleek asbest te zijn verwerkt, Uit metingen bleek dat asbestdeeltjes uitsluitend op het erf van het bedrijf en in een weiland direct achter de loodsen terecht was gekomen. "De wind is zwak en staat in een gunstige richting, de rook waait over de landerijen", aldus politiewoordvoerder Menno Hartenberg.

Brand Nieuweweg.De brand trok donderdagavond snel veel bekijks. Ook snel aanwezig waren de wethouders Boskeljon en Hienkens, later aangevuld met burgemeester Cees Vriesman. "We mogen blij zijn dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan, maar voor de familie is dit natuurlijk dramatisch. De omzet van dit en volgend jaar is weg", aldus Vriesman, die ook even met de eigenaar van het bedrijf en zijn familie had gesproken. "Ze zijn natuurlijk zeer emotioneel."

De tien Poolse arbeiders, die deels in de loods en deels in caravans achter de loods verbleven, zijn opgevangen door Hulzebosch aan de Middenvliet. De bewoners van de aan de loodsen grenzende woning zijn door familie elders in het dorp opgevangen. In de loodsen lagen vooral kuubkisten, bloembollen, enkele caravans en auto's van de Poolse arbeiders en volgens de politie ook een dieseltank met een inhoud van 2.000 liter.

Het blussen en nablussen van de brand zal nog een groot deel van de dag duren. Om 02.15 uur was de zeer grote brand nog niet onder controle. "En in de loop van de dag moeten ze de bollen uit elkaar trekken en dan kan het vuur weer oplaaien", lichtte een woordvoerder toe. De Nieuweweg/Langevliet zullen nog een groot deel van de vrijdag afgesloten zijn voor verkeer.

Bron foto 1: Den Haan Fotografie.

Gideon van der Meijden stuurde ons het volgende filmpje van de brand:

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties