Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Foto Gasfabriek siert gevel De Jutter

  Saskia van Kuik | 14-08-2010 14:05

Den Helder – Een oude foto van de gasfabriek siert sinds zaterdag de gevel van verenigingsgebouw De Jutter aan de Spoorgracht. De Belangenvereniging Visbuurt schonk de foto aan De Jutter, vanwege het 200- jarig bestaan van de buurt.

De gasfabriek stond ooit op de plek van De Jutter en nam een prominente plaats in de buurt in. Tijdens het organiseren van de Visbuurtweek kwam het idee van de foto naar voren. “We hebben een historische route door de wijk, waarbij een twaalftal borden door de wijk zijn geplaatst. Hierop staan karakteristieke figuren uit de buurt, zeeredders, de diverse religies en markante gebouwen. Bij het samenstellen van de route kwamen bij een historische foto van de gasfabriek zoals hij hier ooit heeft gestaan. Het leek ons een goed idee om deze foto te schenken aan De Jutter”, vertelt Anton Zwart van BVV.

De twaalf borden langs de route zullen na de feestweek verdwijnen, maar de foto van de gasfabriek blijft. “Met dank aan Jan Bakker van de firma CBM printing die dit mogelijk heeft gemaakt en de foto op trispa heeft gezet.”

Laatste werknemers
Een van de genodigden was Do Michels, oud-medewerker van het gasbedrijf. Hij overhandigde op zijn beurt een foto die in 1976 werd genomen van de laatste 45 werknemers. “Werknemers van water en lichtbedrijven dat in 1976 werd gescheiden. De PENN nam toen de elektriciteit over, met uitzondering van de straatverlichting, want daar waren teveel kosten aan verbonden. Dat mocht dus bij de gemeente blijven, net als het gas. Het water werd toen overgenomen door PWN. Na die tijd heb ik nog bij het bedrijvenbureau gewerkt”, vertelde Michels, die samen met Henk Roos van De Jutter en op aanwijzingen van Zwart de foto officieel onthulde.

“Het is een prachtige foto”, vindt Roos, die al sinds 1972 verbonden is aan De Jutter. “Toen stond de Jutter nog in de Van Berkstraat. In 1981 zijn we hier naar toe verhuisd. Het is een echt verenigingsgebouw, ooit alleen voor de wandelsportvereniging, maar later kregen we verschillende afdelingen zoals een ruilbeurs, klaverjassen en Crescendo. Ik zou echt willen dat er wat meer promotie werd gemaakt voor De Jutter en niet alleen wanneer het nodig is, maar nogmaals, we zijn wel heel blij met de foto op de gevel.”

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Saskia van Kuik

Sinds 1988 woonachtig in Julianadorp/Den Helder. Saskia was in de periode september 2008 tot mei 2011 als journaliste betrokken bij Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties