Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Magere opkomst bij stadhuisprotest

  Ronald Boutkan | 16-06-2012 18:07

Den Helder – Het protest tegen de plannen voor een nieuw stadhuis, sloop van het postkantoor en de verplaatsing van de schouwburg, trok zaterdag niet heel veel mensen. Nog geen dertig tegenstanders verzamelden zich rond het middaguur bij het voormalig postkantoor aan de Middenweg.

Volgens enkele van de aanwezigen waren een paar honderd brieven verzonden om mensen op te roepen te komen protesteren en ook via e-mail werden de nodige sympathisanten opgeroepen. De respons was teleurstellend, want op wat raadsleden en bewoners van de Boerhaavestraat na, kwam slechts een enkeling opdagen.

De eerste ter plaatse was Johanna Krul, aanhangster van de Stadspartij en tegen de plannen. Ook Ed Schotman behoorde tot de vroege vogels en had, als enige, iets meegenomen om lawaai te maken; een sirene. Vervolgens meldden enkele raadsleden zich ter plaatse, waaronder Nel Dol (GroenLinks), Aukelien Jellema (PvdA), Pieter Bakker, Marc Nihot en Daniëlle Pater (Stadspartij). Van de coalitie kwam alleen Tjitske Biersteker (ChristenUnie) langs, “maar alleen om even te kijken hoor, ik wil nu nog geen standpunt innemen, dat doen we pas tijdens de behandeling van de plannen in de raad”.

Unieke gebouwen
Vanuit Nieuw Den Helder was Gertjan van Voorthuizen naar het protest gekomen. “Het postkantoor en het stationsgebouw moeten behouden blijven, dat zijn niet alleen monumenten, maar ook unieke gebouwen voor Den Helder en zelfs voor Nederland. Ze geven kwaliteit en karakter aan de stad. Verder heb ik op zich niets tegen een nieuw stadhuis, maar het moet niet op deze plek worden gebouwd en ook niet via die DBFMO-constructie, maar gewoon in eigen beheer.”

Olga Selie is een van de bewoonsters van de Boerhaavestraat die tegen de plannen is en ook zij kwam naar de protestbijeenkomst. “Er zijn vele redenen om tegen te zijn, maar de parkeergarage die er komt is voor mij wel een belangrijk argument. Dit is gewoon niet de juiste plek voor een stadhuis. Als ze de Bijlweg opknappen zijn ze veel goedkoper uit en hoeft er ook niets gesloopt te worden.” Een andere bewoner, de heer J. Keizer, vreest de toekomstige verkeerssituatie: “Het wordt hier straks een grote puinhoop met al dat verkeer!” “En wat denk je van al die uitlaatgassen? Dat zorgt voor enorm veel luchtvervuiling”, vult Selie aan.

Referendum
Een aantal burgers is inmiddels begonnen met het verzamelen van handtekeningen om een referendum over stadhuis, schouwburg en woningbouw op Willemsoord mogelijk te maken. Onder hen Henk van Kuijk, Sjaak Oosterwaal en Jeroen Bodewus. “Er circuleren een aantal lijsten en de benodigde honderd handtekeningen hebben we al zo goed als binnen”, laat Van Kuijk weten. “We willen dat de inwoners van Den Helder op 12 september, gelijk met de verkiezingen voor de Tweede Kamer, zich over deze onderwerpen mogen uitspreken.”

De vraag is of dat gaat lukken, aangezien er volgende week al een raadsbrede commissie over de plannen voor het stadhuis is en de gemeenteraad naar verwachting nog deze maand een definitief besluit neemt. Een referendum kan alleen plaatsvinden over onderwerpen waarover de raad nog moet besluiten. “Er is ook binnen de raad veel twijfel, hopelijk kan er een meerderheid worden gevonden om de besluitvorming uit te stellen”, aldus Van Kuijk. “Alle partijen vinden burgerparticipatie en draagvlak immers belangrijk, dus laat ze het volk dan ook maar de gelegenheid geven hun mening kenbaar te maken.”

Lees ook: Posteractie tegen nieuw stadhuis.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties