Afgestoft

Naar Afgestoft »

254 – Stationsdwarsstraat

  Cees Rondèl | 17-06-2012 10:50

Den Helder - Dat er in onze stad veel gesloopt is omwille van nieuwbouwplannen weten we allemaal. En dat er van veel van die plannen soms weinig terecht komt klinkt ons natuurlijk ook bekend in de oren.

Laatst heb ik met een stel kennissen eens een opsomming gemaakt van wat er is overgebleven van de naoorlogse nieuwbouw binnen de Linie. Voor mijn gevoel is het gebied om en nabij het Timorpark de laatste jaren het hardst getroffen door de slopershamer. Het gebouw van de Oud Katholieke kerk is bijvoorbeeld gesloopt, om maar iets te noemen. Luxueuze woningen zijn ervoor in de plaats gekomen.

Dan is er natuurlijk het gebouw van de openbare scholengemeenschap Nieuwediep (eens het Lyceum), ook dit is met de grond gelijk gemaakt. Eerst was er nog sprake van dat een gedeelte van het gebouw een nieuwe functie zou krijgen, maar nee, alles is plat gegaan op het muziekkapelletje na. Dat gebouwtje krijgt gelukkig een nieuwe bestemming. En dan is er ook nog het oude HBS gebouw aan de Timorlaan, ook gesloopt.

Ooit druk
Het kan gelukkig ook anders lopen in Den Helder. Een straat kan zo maar zo goed als uit het straatbeeld verdwijnen en dat is het geval bij de Stationsdwarsstraat, wat een zijstraat is/was van de Koningdwarsstraat. De Stationsdwarsstraat is ooit een heel drukke straat geweest, meestal op bepaalde uren van de dag en dat kwam doordat de personeelsingang van drukkerij De Boer in deze straat zat.

De Stationsdwarsstraat is ook jarenlang dé straat geweest waar Den Helders eerste grote huishoudelijke elektronicazaak gevestigd was en dan heb ik het over de firma Sibo. Vandaag een tweetal foto’s van de Stationsdwarsstraat, de eerste is gemaakt vanuit de Koningdwarsstraat en de tweede vanuit de Koningstraat.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties