Maritiem

Naar Maritiem »

Evertsen weer thuis na piratenjacht

  Redactie DHA | 18-08-2012 16:15

Den Helder - Na deelname aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield is het fregat Hr. Ms. Evertsen zaterdag thuishaven Den Helder binnengelopen. Minister Hans Hillen benadrukte het belang van de missie voor Nederland. “Onze welvaart is immers afhankelijk van vrije handel, van onbelemmerd vervoer van goederen over zee en afhankelijk van de vrije toegang tot grondstoffen. Kleding, schoenen, elektronica, auto's en brandstof bereiken zo ongehinderd Nederland en blijven voor ons allemaal betaalbaar.”

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen opereerde de afgelopen 3 maanden in de wateren rond de Hoorn van Afrika. Naast het bestrijden van piraterij en het beschermen van koopvaardijschepen, voerde Hr. Ms. Evertsen dicht onder de Somalische kust diverse patrouilles uit. Hierbij werd waardevolle informatie verkregen over de kustactiviteiten en de normale levenspatronen. Met deze informatie kunnen mogelijk afwijkende patronen snel worden herkend en piraterij effectiever bestreden.

Ten overstaan van honderden familieleden en vrienden reikten Hillen, enkele Kamerleden en plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der mariniers Rob Verkerk, de medaille voor vredesoperaties uit aan de bemanning. De minister roemde hun inzet, zoals bij het redden van een lokale vissersboot met motorproblemen, die waarschijnlijk met man en muis was vergaan als de Evertsen het niet op sleeptouw had genomen.

Minister Hans Hillen reikt een bemanningslid de medaille voor vredesoperaties uit. Foto: Ministerie van Defensie. 3 kinderen omhelzen pappa, gelukkig dat hij weer terug is. Foto: Ministerie van Defensie.Bevrijding
In het bijzonder stond de bewindsman stil bij de bevrijding op 29 juni van een gekaapt vissersschip en de aanhouding van zeven piraten. “De Somalische piraten hadden de bemanning gegijzeld en gebruikten de veroverde boot om handelsschepen aan te vallen.” Na een tweedaagse achtervolging wist de Evertsen de kapers te lokaliseren. “Niet eenvoudig. We hebben het immers over een gebied van meer dan twee miljoen vierkante kilometer. Met kustlijnen zo lang als die van Den Helder tot en met Zuid-Portugal.”

Uiteindelijk was het de boordhelikopter die het gekaapte schip spotte. Hillen: “Ook op zijn allerlaatste operationele missie wist de oude Lynx-helikopter zich dus te bewijzen als onmisbare ogen in een uitgestrekte oceaan.” Na in 1978 in dienst te zijn genomen door de marine zwaait het toestel in september af.

De zeven kapers werden voor vervolging overgedragen aan Oman. Gedurende de NAVO-missie werden verder door de Evertsen 26 verdachte schepen ondervraagd, 454 koopvaardijschepen gecontroleerd en geïnformeerd over zelfbeschermingsmaatregelen. Het fregat fungeerde tevens als vlaggenschip voor het NAVO-vlootverband, de Standing NATO Maritime Group 1, onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

Laatste update: 18-08-2012 16:15
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties