Columns

Naar Columns »

Intocht

  Ronald Boutkan | 18-11-2012 07:50

Er was nogal wat over te doen, vooraf, de intocht. Schande dat we met zoveel water rond Den Helder een Sint in een park laten aankomen! En dan was er ook nog de switch van SNC naar SNG, volgens velen ook een besluit dat volledig ‘uit den boze’ was. Eerlijk? Zo geweldig vond ik die intocht niet, maar dat had maar weinig met het genoemde te maken.

Ik volg de intocht nu zes jaar beroepsmatig, daarvoor mocht ik nog een keer verslag doen toen de nationale aankomst in Alkmaar was, maar verder was het voordat we met Actueel begonnen al even geleden dat ik Sinterklaas ging kijken. Ja, als het zo uitkwam op tv, maar niet in de Helderse binnenstad. De laatste jaren dus wel en om eerlijk te zijn: leuk!

In de afgelopen jaren was het Gerard Woestenburg die de intocht van commentaar voorzag en dat deed hij op sublieme wijze. Met gevoel voor het feest, aandacht voor het kind en inspelend op wat er zoal in het Sinterklaasjournaal te zien was. Want ja, dat kijken die kindertjes in de dagen voor de grote dag. Als Gerard het, om welke reden dan ook, niet deed, zag ik Danny Janssen en Tom van den Berg de presentatie overnemen en ook dat ging goed, met minstens net zoveel enthousiasme en plezier.

Sinds vorig jaar is daar plots Ron Ippen en, en dat bedoel ik echt niet lullig, hij is het gewoon (net) niet. Ron is ongetwijfeld een aardige vent, zet een heerlijk bakkie koffie en serveert een smakelijke lunch, maar… het is geen spreekstalmeester. Hij komt niet verder dan roepen dat Sint in aantocht is en dat we nog maar een liedje moeten zingen, maar dat is niet genoeg. Het feest van de intocht begint niet als Sint na een half uur wachten eindelijk in zicht is, maar zodra de presentator de microfoon aanzet.

Ik weet niet waarom de HOB deze keuze heeft gemaakt, maar het is in elk geval een verkeerde en doet veel af aan de kracht van het feest. Met de juiste man/vrouw aan het woord wordt elke intocht een succes, of Sint nu per boot, schimmel, trein, fiets of desnoods zwemmend komt. Dat neemt overigens niet weg dat Sinterklaas zelf ook best nog wat kan leren over podiumgedrag en best mag lachen. En dan mag hij best een ‘grote mensengrapje’ maken, want dat gebeurde in de afgelopen jaren ook.

Verder moet de HOB nog maar eens heel goed nadenken over de vraag of het Stadspark wel ‘the place to be’ is voor dit feest. Want het podium was erg klein, al die bomen maakt het lastig voor de Sint om echt netjes te worden binnengehaald en ik vrees dat veel toeschouwers amper hebben kunnen volgen wat er precies gebeurde. Het binnenplein van Willemsoord of het ook in de stad gelegen Bernhardplein lijken me dan al veel geschikter. De jaarlijkse taptoe houden we ook niet in het Stadsparkje en daar is dan ook vast een goede reden voor. En dan gaan we nu maar weer een schoentje zetten…

Laatste update: 18-11-2012 07:50
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties