Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Coalitie rond, wethouders bekend

  Ronald Boutkan | 20-04-2010 19:27

Den Helder – De coalitie is rond, het college bekend. Formateur Freek Korver heeft dinsdag zijn werkzaamheden afgerond en CDA, VVD, D66 en Trots hebben overeenstemming bereikt over het coalitieprogramma. Wiltrude Turnhout-van den Bosch (CDA), Paul Walgering (Trots), Pia Bruin (D66) en Kees Visser (VVD) nemen als wethouders plaats in het nieuwe college, zo is dinsdagmiddag bekend gemaakt.

De ondertekening van het akkoord door de fractievoorzitters vindt donderdag plaats in de raadzaal. Formateur Korver zal het coalitieprogramma dan ook van een toelichting voorzien. Op woensdag 28 april wordt de inhoud van het akkoord besproken in de gemeenteraad. In dezelfde raadsvergadering vindt de benoeming van vier kandidaat-wethouders plaats.

De kandidaten en de beoogde portefeuilleverdeling is als volgt:
Kees Visser wordt wethouder Werken en krijgt in zijn portefeuille Economische zaken, Zee- en luchthaven, Evenementen, Recreatie en toerisme, Arbeidsmarktbeleid, Sociale voorzieningen en Willemsoord. Paul Walgering wordt wethouder Financiën, met de onderwerpen Financiën, Grondzaken en vastgoed, Vergunningen, Verkeer en waterstaat en Milieu. De nieuwe wethouder Ruimte is Pia Bruin. Zij krijgt de verantwoordelijkheid voor Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen, Monumentenzorg, Beheer openbare ruimte en het Wijkgericht werken. Wiltrude Turnhout-van den Bosch tenslotte wordt wethouder Welzijn en mag zich de komende jaren druk maken over Onderwijs, Volksgezondheid, WMO, Schuldhulpverlening, Maatschappelijke opvang, Kunst en cultuur, Sport en Jeugd.

Burgemeester Koen Schuiling krijgt naast zijn wettelijke taken de volgende onderwerpen in zijn portefeuille: Personeel & organisatie, Communicatie, Burgerparticipatie, Buitenlandse- en externe betrekkingen, Handhaving (vergunningen).

Kuipers fractievoorzitter
Doordat twee van de nieuwe wethouders op dit moment in de raad zitten, komen daar plaatsen vrij voor de eerstvolgende kandidaten op de lijsten. Dat betekent dat Ybeltje Berckmoes-Duindam terugkeert in de raad voor de VVD en dat namens D66 een plek beschikbaar komt voor Lolke Kuipers. Hij stond vierde op de lijst, maar kwam in eerste instantie niet in de raad, omdat Frans Klut (nr.5) voldoende voorkeurstemmen haalde. Kuipers wordt voor D66 de nieuwe fractievoorzitter.

Na de verkiezingen van 3 maart was het aan de VVD, als grootste partij, om de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie te starten. Na een eerste informatieronde, waarbij met alle partijen is gesproken, werd ingezet op een coalitie met D66, Trots en CDA. Deze keuze werd 11 maart, de dag waarop de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd, bekendgemaakt. Freek Korver werd gevraagd als formateur op te treden. In meerdere gesprekken wisten de partijen uiteindelijk tot een akkoord te komen. Het laatste overleg vond dinsdag plaats. De nieuwe coalitie heeft in de gemeenteraad 17 van de 31 zetels.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties