Afgestoft

Naar Afgestoft »

249 – Eerste Goverdwarsstraat

  Cees Rondèl | 20-05-2012 09:45

Den Helder - Het is vandaag alweer 20 mei en het lijkt naarmate je ouder wordt of de tijd steeds sneller voorbij gaat. Een goede vriend van mij (een bekende Helderse vogelliefhebber) zei van de week tegen mij, ik ben al 61 jaar en ik weet nog dat ik 17 jaar was, om aan te geven hoe snel de tijd gaat.

En zo gaat het ook met het jaar 2012, voor dat je het weet zitten we al weer op de helft van het jaar en hebben we nog geen fatsoenlijke week heerlijk weer gehad! Ja, als je van regen houdt zit je altijd goed in dit land en er zijn zelfs periodes dat je van te voren kunt voorspellen dat er regen komt en dat is altijd het geval als de Helderse kermis plaatsvindt, uitzonderingen natuurlijk daar gelaten!

Tegenwoordig komt het niet zo vaak voor, dat bij een wolkbreuk de halve binnenstad van Den Helder onder water loopt en dat is wel eens anders geweest. Ik kan mij nog goed herinneren dat, als er inderdaad een geweldige wolkbreuk was geweest, de hele Parallelweg onder water stond. Als je de mazzel had om er doorheen te fietsen en je moest plotseling stoppen omdat je niet meer bij je trappers kon komen, had je een nat zeik te pakken.

Onder water
Om te illustreren hoe erg het kon zijn na zo’n wolkbreuk een foto uit 1965, van de Eerste Goversdwarsstraat. Goed te zien is dat het riool het water niet kon wegwerken, zodat een groot gedeelte van de oude Sluisdijkstraatbuurt onder water liep. Tegenwoordig is het in Den Helder goed gesteld met de afvoer van het overtollige regenwater, want situaties als op onderstaande foto komen bijna niet meer voor.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties