DHA-A leader
DHA-A leader

Maritiem multitasken tijdens Bold Alligator

Militairen wachten benedendeks tot zij per landingsvaartuig de Johan de Witt kunnen verlaten (foto: Ministerie van Defensie).Den Helder – Schepen escorteren, burgers in nood evacueren en amfibische invallen opzetten. Stuk voor stuk niet nieuw voor de Koninklijke Marine. Maar wat als kleine en grote crises gelijktijdig spelen en veel landen hun militaire middelen moeten samenbrengen om dat alles het hoofd te bieden? Dat is de grote uitdaging tijdens de marine-oefening Bold Alligator.

Maritiem multitasken, dat is waar het voor de oostkust van de Verenigde Staten om draait. Maar liefst 19 landen nemen op en in de wijde omgeving van mariniersbasis Camp Lejeune deel aan Bold Alligator. Alles bij elkaar goed voor 18 schepen en zo’n 8.000 militairen. En dus ook een breed scala aan militaire inzetten. Aan de 3 zogeheten amfibische taakgroepen de opdracht om al die militaire mankracht en al dat materieel goed op elkaar af te stemmen.

Een van die amfibische taakgroepen staat onder leiding van commandeur Rob Kramer. “Een amfibische oefening op deze schaal is belangrijk”, stelt hij. “Amfibische operaties zijn zeer complex en moeten dan ook goed worden getraind. Daarnaast versterken we met Bold Alligator ook de onderlinge samenwerking tussen alle deelnemende nationaliteiten.” De oefening bereidt de deelnemende eenheden ook voor op deelname aan de NATO Response Force in 2016. Deze snelle reactiemacht kan binnen 5 tot 30 werkdagen wereldwijd worden ingezet voor het stabiliseren van brandhaarden.

12 nationaliteiten
De internationale operationele staf van Kramer geeft dat goed weer. Die telt 12 nationaliteiten, variërend van Nederlanders en Britten tot Italianen en Zweden. Vanaf het amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt coördineert het een breed spectrum aan militaire operaties op en vanuit zee. Ook het Amerikaanse amfibisch transportschip USS Arlington, het Deense fregat HDMS Niels Juel en de Amerikaanse destroyer USS Laboon vallen onder deze ‘Nederlandse’ taakgroep.

De operaties tijdens Bold Alligator staan in het teken van de strijd op de grens van zee en land. Ruim 300 Nederlandse mariniers opereren daarin zij aan zij met Britse, Canadese, Spaanse en Noorse collega’s. De laatste dagen van Bold Alligator oefenen zowel de vlooteenheden als de grondtroepen met scherpe munitie. Zo kan de amfibische taakgroep nog een laatste keer aantonen op scherp te staan.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Onder 'Redactie DHA' staan berichten over DHA zelf, persberichten en dergelijke.

Lees ook:

DHA-B Home468