DHA-A leader
DHA-A leader

Watersportactiviteiten mogelijk vanaf strand Julianadorp

Aquafun Events wil jetski's verhuren vanaf het strand van Julianadorp (aangeleverde foto).Den Helder – Watersportactiviteiten vanaf het strand van Julianadorp en de verhuur van bootjes in de buurt van Willemsoord. Als het aan het bedrijf Aquafun Events ligt wordt dat komend jaar werkelijkheid en de gemeente lijkt er aan mee te willen werken.

In eerste instantie had Aquafun Events de gemeente toestemming gevraagd voor de verhuur van bootjes vanaf een steiger aan de Kerkgracht, bij het oude gemeentehuis. “De bootjes varen dan door het hele binnenwater, wat dit binnenwater doet opleven. Ook biedt de gewenste locatie volgens ons voldoende parkeergelegenheid.”

De gemeente ziet dat echter niet zitten. Wel stelt zij voorstander te zijn van het centreren van toeristische initiatieven rondom de voormalige Rijkswerf Willemsoord. “Een commerciële steiger bouwen heeft meer potentie in het Helders kanaal in de buurt van Willemsoord, dan op een andere plek aan het Helders kanaal. Initiatieven voor bootjesverhuur tussen de Kerkgracht en Westgracht zijn niet gewenst.”

Toch wil de gemeente wel meewerken aan bootjesverhuur, maar dan dus meer richting de haven en Willemsoord. Afstemming met de reeds aanwezige ondernemers is dan wel wenselijk, “om elkaar te versterken in de ontwikkelingen”, aldus de gemeente. “Belangrijk hierbij is dat een dergelijke functie beter past in een maritiem recreatief knooppunt, zoals bijvoorbeeld Willemsoord. Op die locatie is er ruimte voor parkeren, opslag, de ontvangst van groepen en is horeca aanwezig.”

Watersport
Aquafun Events vroeg ook toestemming om watersportactiviteiten te ontplooien op het strand van Huisduinen. Daarbij werd vooral gedacht aan de verhuur van jetski’s en het bekende ‘banaanvaren’. Ook hier wil de gemeente wel meewerken, maar wederom liever op een andere locatie. “Onze wens was het te realiseren op de grens Huisduinen/Kaap Hoofd vanwege de unieke locatie. Ook blijven we dan buiten de drukkere gedeeltes, wat uiteraard prettig is ten aanzien van de veiligheid.”

De gemeente acht activiteiten als banaanvaren en het verhuren van jetski’s vanuit datzelfde oogpunt van veiligheid echter niet wenselijk op deze locatie. Een locatie nabij het Julianadorper strand kan echter wel een mogelijkheid zijn. “Uiteraard zal hier dan ook de veiligheid van zowel de zwemmende strandgasten als de veiligheid voor de mensen op de banaan moeten worden geborgd”, aldus de gemeente. “Ook moet afstemming plaatsvinden met de andere gebruikers van het strand en het water, zoals de Reddingsbrigade, Stichting Strandexploitatie Noordkop en eventueel andere belanghebbenden.”

“Nu Den Helder aangeeft te willen meewerken, gaan we op zoek naar de mogelijkheden”, laat Aquafun Events weten. De bootjesverhuur moet dan in elk geval in de periode juni tot en met september worden gerealiseerd, de watersportactiviteiten kunnen wellicht binnen een langere periode plaatsvinden. Het bedrijf is al in gesprek met de (water)politie en de Verkeerscentrale Den Helder.

DHA-H 468

Over de schrijver:

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Lees ook:

23 reacties

 1. Dick Berts

  Het strand volgeplemt met mega strandhuizen, windmolenparken in zee, de laatste bollenvelden langs de kust die binnenkort vol gebouwd worden en jetski’s in het zwemwater. Het vervult mij met grote droefheid. Maar als dat alleen bij mij gebeurt, dan is er niets aan de hand en rest mij slechts dankbaarheid omdat ik vroeger van een ongerept Den Helder heb mogen genieten.

  1. Danny

   Wees liever blij dat er leuke plannen op de agenda staan voor Den Helder. Dan kan de gemeente eindelijk eens uniek zijn en meer toeristen trekken. Zonder die ene weg richting de texelse boot was Den Helder een spookstad geworden.

 2. Martin de Jager

  Eerst mochten waterscooters niet, nu mogen ze weer wel. Lekker voor badgasten bij Julianadorp, dat irritante geluid dat kilometers ver draagt. En wat of wie is Aquafun Events? In het artikel is het kennelijk een anoniem bedrijf, dat geciteerd wordt en waar de gemeente mee in zee gaat.

 3. Martin de Jager

  Fred, daar had ik al gekeken. Zie jij een adres, telefoonnummer, een naam? Het oogt een beetje schimmig.

 4. Danny

  Het lijkt mij zeer logisch dat een bedrijf nog enigszins op de achtergrond blijft totdat er zekerheid is vanuit de Gemeente. Zonder de nodige vergunningen heeft alle ophef weinig zin. Doch blijft het een leuk initiatief en zal ik zeker deelnemen aan de activiteiten. Ps. Marting de Jager… de jetski’s hebben tegenwoordig allemaal stille en zuinige 4-takt motoren 😉

  1. Dick Berts

   Jetski’s met stille motoren, daar zullen heel wat zwemmers voor altijd stil van worden…..

   1. Danny

    Je hoort ze wel, maar maken lang niet meer zoveel herrie als de oude 2-takt motoren. Over hybride en stille auto’s zou ik me veel drukker maken Dick.

 5. Dick Berts

  Mededeling voor iedereen die met een jetski wil gaan varen bij Julianadorp aan Zee, daarvoor is een klein vaarbewijs I en II vereist (mits de jetski harder kan dan 20 km per uur en dat is vrijwel altijd het geval). Vaar je zonder vaarbewijs, dan ben je niet verzekerd en riskeer je een boete van 550 euro.

  1. Danny

   Dick is blijkbaar niet zo bekend met de wetgeving in Nederland. Varen bij Julianadorp valt buiten het BPR gebied en is officieel zee. Daar is geen vaarbewijs plicht. Vaar je vanaf kaaphoofd richting de haven of viceversa dan is minimaal een vaarbewijs 2 wel verplicht (je hoeft niet perse VB1 te hebben) 😉 Toch nog iets geleerd bij RWS.

 6. Dick Berts

  @Danny. Je hebt 100% gelijk! Goed dat je me corrigeert. Als excuus mag misschien dienen, dat ik even geen rekening heb gehouden met de totale krankzinnigheid van onze overheid. Er is geen gevaarlijkere plek denkbaar om met een jetski te varen dat tussen badgasten aan het strand. En uitgerekend daar heb je inderdaad geen vaarbewijs nodig. Op heel veel andere plekken dus wel.

 7. Danny

  Dank voor je reactie Dick. Er zijn altijd voldoende mogelijkheden om de veiligheid van badgasten te waarborgen, denk hierbij aan de afstand tussen het strand en het jetskivaren. Badgasten blijven meestal dicht bij de kust. In buitenland gebeurt het jetski varen ook zonder gevaren. Daarnaast kan iemand met een jetski ook ter hulp schieten wanneer een zwemmer daadwerkelijk te ver uit de kust raakt. Op een jetski zit je hoog en heb je een redelijk goed overzicht. De Reddingsbrigade maakt ook volop gebruik van jetski’s. Ik vindt het (onder voorwaarden) een fantastisch initiatief! Dat zou Den Helder echt op de kaart zetten.

  1. Dick Berts

   Je schreef: “In het buitenland gebeurt het jetski varen ook zonder gevaren”, maar de zoektermen; jetski, swimmer, death, geven een griezelig aantal treffers. En zoveel doden en gewonden, dat ik denk dat ons gemeentebestuur krankzinnig is geworden (of beter gezegd gebleven). Dat dit Den Helder op de kaart gaat zetten staat vast. Enkelen zullen razend enthousiast zijn en velen zullen hier niet meer willen komen. Doen die zoekwoorden op google! Je schrikt je werkelijk te pletter!

 8. Monique_K

  Dick, hoe kom je aan het idee dat het door elkaar heen gaat varen en zwemmen? Het zou zo maar kunnen dat er een stuk af wordt gezet met boeien en drijvers, dat vaarwater en zwemwater niet door elkaar heenlopen. En als je wat verder uit de kust wil gaan zwemmen doe je dat maar dichter bij Huisduinen of zo, waar de jetski’s niet mogen komen? Lijkt me trouwens een leuk iets om wat meer en jongere toeristen te trekken, dat is geld in het laatje wat we goed kunnen gebruiken!

  Ook voor Willemsoord een prachtidee, en prachtlocatie voor zoiets .. komen we mogelijk eindelijk eens echt uit de rode cijfers daar 😉

 9. d

  En zo stoppen we straks duizenden zwemmers achter een boeien lijn in een klein reservaat, om enkele fun zoekers en enkele sluwe commerciele geldzoekers ten koste van onnoemelijk veel anderen de vrije ruimte te geven. Langs de Nederlandse kust wemelt het al van de bomvolle spektakel stranden waar jongeren zich kunnen uitleven. En dat is een goeie zaak. Ja, dat meen ik. Maar de core business van Julianadorp aan Zee is altijd de toerist geweest, die bereid was om voor rust, ongereptheid en ruimte op het strand wat verder door te rijden. In mijn ogen is dit een heel dom en asociaal plan. Dus ouwe brombeer Dick Berts gunt jongeren die met hun rust zoekende ouders meekomen niks? Dat is niet waar. Ik kom zelden meer op het strand en ik ga dus geen last hebben van die jetskies. Wat ik nog steeds zeer betreur, is dat de discotheek in Julianadorp niet meer bestaat. Van mij mag die terugkomen, en daar ga ik dus wel last van hebben en op mijn leeftijd geen plezier meer aan beleven. Maar een ontmoetingspunt waar jongeren in de avonduren naartoe kunnen, is er totaal niet meer en dat vind ik in tegenstelling tot dat jetskie gelazer een voor jongeren essentiele functie die niet gemist kan worden in Julianadorp aan Zee.

  1. Bodelo

   Beste d, “we stoppen duizenden zwemmers achter boeien”? Tja, niet iedereen wil direct naar Engeland zwemmen.
   Daarnaast wil je graag de discotheek terug hebben en weet je nu al dat je daar last van krijgt? Wonderlijk! De regelgeving tegenwoordig is zodanig dat overlast flink beperkt moet worden. Zelfs voor een discotheek.
   Maar beste, een discotheek? Geen jetskies? Tjonge jonge, ga eens met je tijd mee alstublieft! De jetskie maakt tegenwoordig weinig herrie, ook dat is namelijk wettelijk aan banden gelegd in ons gereguleerde landje. Discotheek? Daar bestaat tegenwoordig geen behoefte meer aan. Watersport en recreatie? Des temeer!
   Ik ben wel eens jaloers als ik kijk wat er op het strand bij IJmuiden, Wijk aan Zee en/of Egmond gebeurt. Dan denk ik; we hebben hier zo’n mooi strand. Waarom kan dat hier niet?
   Ik ben blij met deze toeristische attracties. Het voorziet in een behoefte. En het past in de lijn met het toerisme ontwikkelen in dit gedeelte van de Noordkop.
   Kijk ook eens even verder dan je neus lang is en ontdek dan hoeveel kilometers strand nog ongerept zijn! Stap op je (elektrische?) fiets en fiets vanuit Julianadorp binnen 15 minuten naar het Hengstepad. Ga daar het strand op en ervaar de rust.
   Het strand is groot genoeg voor iedereen.

  2. Danny

   Vele kilometers aan kustlijn en dan moeilijk lopen doen? Niet alle toeristen komen voor rust, entertainment is voor een gemeente ook van groot belang en brengt geld in het laatje. Wat een discotheek betreft in J’dorp, nee, dat is ouderwets. Een paar leuke lounge tenten mag van mij wel. En volledig eens met @Bodelo! Ga eens op bezoek bij het strand van Scheveningen, dan is het hier een dooie boel.

 10. Fred

  Als er een windmolenpark voor de kust wordt neergezet,(zee mijlen ver) krijgen we een tsunami aan protesten , maar die knetter dingen leggen we geen strobreed in de weg.

   1. Fred

    Klopt, de èèn zuipt energie en de ander maakt het. De èèn vervuilt de horizon de ander het milieu. Maar beide veroorzaken geluidsoverlast.

Reageren is niet meer mogelijk.

DHA-B Home468