Exposities

Naar Exposities »

Kunst voor de toekomst in historisch gebouw

  Jo de Jong | 21-11-2011 09:30

Den Helder - Het is een ontiegelijk oud gebouw, maar ook mooi in al de facetten die de tand des tijds met het gebouw voor heeft. Het atelier aan de Vismarkt is stokoud, aan verval onderhevig, maar nog lang niet afgeschreven!

De imposante trapportalen met granieten treden, de overlopen met oude houten vloeren, de ruime lokalen met fantastische lichtinval en de sfeer van het gebouw maken dat het bestemd moet blijven waar het nu voor dient: kunst en aanverwante bedrijvigheid. Gelukkig heeft Woningstichting Den Helder sinds enige jaren belang bij het in stand houden van dit pand en dat maakt dat het onderhoud het pand goed voor de wind gaat.

Om het Helderse publiek weer even te laten weten wat er gebeurt in het gebouw op de Vismarkt, was er zondag een Open Huis. Om 16.00 opende burgemeester Koen Schuiling “Intermezzo 2”, de naam van deze tweede Open Huis Route. Nadat Marja Lely, als voorzitter van de Vissalon, zoveel mogelijk mensen had verzameld op de eerste verdieping, ging de burgervader over tot de opening middels een toespraak.

Voedingsbodem
Koen Schuiling noemde het bijzonder plezierig dat zoveel mensen aanwezig waren op deze mistige zondagmiddag. Hij gaf gelijk aan het aangenaam te vinden dat deze plek zoveel invulling vindt door de verschillende vormen van kunst. Om vervolgens door te gaan over Den Helder als een prachtige voedingsbodem voor diverse kunst, vanwege de aanwezigheid van licht, rust en ruimte. Herkenbaar volgens Koen Schuiling, omdat hij dit ook waarnam in Groningen. “En waar vind je tegenwoordig nog betaalbare atelierruimte”, vroeg de burgemeester zich vervolgens hardop af?

“Een historisch gebouw waar men kunst voor de toekomst maakt, het is een mooi gegeven”, meent Schuiling, die overigens ook een oproep deed de jonge mensen niet te vergeten. “Laat jonge mensen zien wat er kan in zo’n gebouw. De commercie ontbreekt nog wat, sommige kunstenaars vinden dat een vies woord, maar het werk mag gezien worden!”

Kunsthal
Volgens Marja Lely hebben de kunstenaars het naar de zin in de Vismarkt, mede dankzij het onderhoud door Woningstichting Den Helder. Lely gaf Schuiling een boek van Emo Verkerk cadeau, een van de kunstenaars aan de Vismarkt. “En ga na een bezoek aan de Vismarkt ook eens kijken in de Kunsthal, naast de Kunstuitleen, die zo onder druk staat in deze moeilijke culturele tijd. Op 9 december is er een manifestatie, waarbij kunst valt te winnen, dus komt allen meedoen”, aldus Lely.

Er was veel publieke belangstelling voor het open huis. Alle kunstenaars of gebruikers van het gebouw waren aanwezig en gaven tekst en uitleg over hun bezigheden. Naast de ‘traditionele kunst’, zoals schilderwerk en beeldhouwen, is er ook ruimte voor andere vormen en gebruikers van het gebouw: fotografie, architectuur en een edelsmid geven ook invulling aan het gebouw. De edelsmid geeft ook cursussen, zowel op persoonlijke titel als voor de Volksuniversiteit.

Tevreden
Lely was aan het einde van de middag zeer tevreden. “een goede opkomst, ik denk misschien wel 200 bezoekers. Het is altijd moeilijk een schatting te maken, maar we troffen wel heel veel mensen met heel veel leuke reacties. Het geeft aan dat de Vismarkt in een behoefte voorziet, voor zowel de kunstenaars als de bezoekers.”

In stand houden dus dat pand en over een tijdje: Intermezzo 3! Graag weer inclusief de fabelachtig mooie muziek van Grooves; jazz met nog net dat beetje meer.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties