Maritiem

Naar Maritiem »

Marineduikers ruimen zwaargewicht

  Redactie DHA | 23-05-2012 08:30

Den Helder - Duikers van de Koninklijke Marine hebben deze week voor de kust van Estland een mijn uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Het explosief van Duitse makelij had een gewicht van 1.000 kilo.

Deze zogenoemde invloedsmijn van het type GC is een van de beruchtste explosieven uit de oorlog. Het gevaarte is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. Het zogenoemde very shallow waterteam van de Defensie Duikgroep, getraind om ongezien mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren, liet de mijn op een veilige plek ontploffen.

De duikgroep neemt momenteel deel aan een internationale oefening waarbij militairen zoeken naar dit soort historische explosieven. De duikers maken daarbij onder meer gebruik van geavanceerde zoekapparatuur zoals de onderwaterrobot Remus. Door zijn hoogwaardige sonartechniek brengt die, veel sneller dan duikers, de zeebodem in kaart.

Gevaarlijk
Behalve Nederland nemen onder meer Canada, de Verenigde Staten en Estland deel aan operatie Open Spirit in de Estse wateren. De marines van Nederland en België voeren voor hun kust en die van Engeland sinds 2005 eenzelfde soort operatie uit. Aanleiding was een tragisch ongeval waarbij drie vissers om het leven kwamen. Het toonde weer eens het gevaar aan van bommen en mijnen uit beide wereldoorlogen. Mijnenjagers ruimen wekelijks dit oorlogstuig en houden zo zee, kustwateren en havenmondingen mijnenvrij.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties