Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Iedereen is enthousiast over Assorgiaplein

  Ronald Boutkan | 24-01-2012 08:36

Den Helder – Vrijwel iedereen, ook de meeste fracties in de gemeenteraad en zelfs het college, is enthousiast over het plan voor het Assorgiaplein. Enig nadeel: het financiële plaatje is nog niet rond.

Op verzoek van de Stadspartij werd in de commissie Stadsontwikkeling en –beheer gesproken over het plan. Aanleiding was dit artikel, eerder deze maand op Den Helder Actueel. Een van de initiatiefnemers, Bram Mooij, gaf de commissie een toelichting en presenteerde ook wat financiële cijfers. Daaruit blijkt dat het plan in elk geval nog zeven miljoen tekort komt.

Volgens Mooij is er een grote noodzaak voor het creëren van een echt hart in de binnenstad. “Het Assorgiaplein moet dé ontmoetingsplek voor jong en oud worden. Het moet het terrassenplein van Den Helder worden, schoon en veilig waar iedereen tussen 10.00 en 22.00 uur de dag kan doorbrengen.”

Evenementen
De ondernemers die zich aan het plein willen vestigen moeten ook meebetalen aan een evenementenfonds, want het is de bedoeling vele activiteiten op en rond het plein te organiseren. Mooij noemde als voorbeelden een schaaktoernooi, boekenmarkt, kinderballetvoorstelling, huldigen van de winnaars Tour de Lasalle, et cetera. “En ook bij grote internationale sportevenementen zal er het nodige worden georganiseerd. Als het doorgaat, is er straks altijd iets te beleven in het centrum van Den Helder!”

Het plan wordt gedragen door onder meer de Vecon en de HOB, liet Mooij weten. “En ook uit de Helderse samenleving horen we veel positieve geluiden.” Bedrijven uit de Spoorstraat die voor het plein moeten wijken, kunnen in de Keizerstraat worden gevestigd. “Daardoor ontstaat een compactere binnenstad met tot 1400 vierkante meter minder leegstand!” Wat de initiatiefnemers betreft is het nu wel D-day (Decision day), er moet op korte termijn actie worden ondernomen om de plannen uit te kunnen voeren. Later deze week volgt overleg met Edzo Bindels (West8) en de Woningstichting.

Ideaal
De Stadspartij ziet het plan helemaal zitten. “Het is financieel misschien nog niet helemaal rond, maar dat geldt voor wel meer plannen. Dit zou toch ideaal zijn? Stel dat het stadhuis er komt, dan kunnen de ambtenaren tussen de middag lekker op het plein wat eten en drinken”, aldus Peter Reenders, die het Assorgiaplein “het mooiste plan van het hele stadshart” noemde.

Wethouder Pia Bruin liet weten het “een beetje vreemd” te vinden dat het plan nu via de media op de politieke agenda is gezet. “Wij als college hebben het plan nog nooit gezien! Er is wel met ondernemers gesproken, bijvoorbeeld om kaders aan te geven. We hebben aangegeven bij ons terug te komen zodra er een financieel onderbouwd stuk ligt, maar die nieuwe afspraak is er nog niet geweest. Er is ons ook nog nooit om acht miljoen voor een parkeergarage gevraagd.”

Financiën
Toch liet ook Bruin weten dat het college best positief staat ten opzichte van het plan. Ook de meeste raadsfracties zijn er enthousiast over, maar vrijwel iedereen was het erover eens dat het dan wel eerst financieel rond moet zijn. “Ieder particulier initiatief is welkom, maar we mogen er geen belastingcenten instoppen”, meldde Roel Prins van Behoorlijk Bestuur. Nel Dol van GroenLinks dacht er iets anders over: “Als we de schouwburg laten staan, hebben we geld om dit mogelijk te maken!”

“Wij waren en zijn nog steeds enthousiast”, liet Trees van der Paard namens de PvdA weten. “Het is een mooi plaatje, maar nog wel een beetje los zand. Er zijn nog veel mitsen en maren, het is allemaal nog niet heel concreet. En als we financiële middelen beschikbaar stellen, geeft dit dan geen precedentwerking? Zodra er een heel goed plan ligt, zien we het graag terug in de commissie.” Ook Ben Reiff (VVD) meldde dat zijn partij onder de indruk is van de plannen en de filosofie erachter. “We zijn ook blij met de komende inbreng van Woningstichting en West8, maar het belangrijkste probleem is nu nog het financiële plaatje. Als gemeente kunnen we niet participeren in dit soort particuliere initiatieven. Ook in het verleden is steun aan particuliere initiatieven, zoals het Molenplein, afgewezen. Doen we nu wel financieel mee, dan staan straks vele anderen ook bij ons op de stoep.”

Stadshart
Henk Mosk (D66) liet ook weten het een mooi plan te vinden. “Op zich kun je ook niet tegen dit plan zijn, maar er zitten nog bottlenecks in. Misschien is het net iets te massaal, maar het idee is fantastisch. Wij zijn voor, maar het moet uiteindelijk wel passen binnen het Uitwerkingsplan Stadshart.” Reenders (Stadspartij) gaf na afloop aan toch blij te zijn dat zijn partij het op de agenda van de commissie had geplaatst. “Duidelijk is geworden dat ook de raad zegt: ga door met het initiatief, maar zorg dat je het dekkend krijgt.”

Mooij was ook blij met alle opmerkingen en de initiatiefnemers gaan zeker verder met het plan. “Parkeren is echter wel cruciaal, maar als elders in de binnenstad voldoende parkeerruimte vrijkomt is een garage hier op deze plek wellicht niet nodig.” Hij liet verder nog weten dat de financiering voor het plan vier jaar geleden eigenlijk al rond was, maar dat door de economische crisis partijen een voor een zijn afgehaakt.

De slotconclusie van de avond was in elk geval positief: als de initiatiefnemers het plan financieel rond krijgen, dan is er binnen de gemeenteraad vermoedelijk meer dan voldoende steun te vinden voor de daadwerkelijke realisatie.

Lees ook: College: Assorgiaplein financieel (nog) niet haalbaar.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties