Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Berckmoes naar Tweede Kamer, Fritzsche terug in de raad

  Ronald Boutkan | 26-08-2011 14:53

Den Helder - Het VVD-raadslid Ybeltje Berckmoes-Duindam vertrekt op korte termijn uit de gemeenteraad. Zij verhuist naar de Tweede Kamer. Oud-wethouder Bernard Fritzsche neemt op zijn beurt de plaats van Berckmoes in de Helderse gemeenteraad weer in.

In de Tweede Kamer komt een plek vrij door het aangekondigde vertrek van Ineke Dezentjé Hamming. Berckmoes stond bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer op plaats 39 van de VVD-kandidatenlijst. De partij haalde uiteindelijk 31 zetels, maar door de deelname aan het kabinet kwamen ook enkele lager geplaatste kandidaten toch in de Kamer. De Helderse viel in eerste instantie toch nog buiten de boot, maar mag nu dus toch naar Den Haag.

Berckmoes is op dit moment op vakantie in Turkije en kon nog niet reageren. Volgens fractievoorzitter Ben Reiff is ze ook nog nergens van op de hoogte, omdat ze geen telefoon- of internetverbinding heeft. Hij laat echter weten vrijdagochtend gebeld te zijn door de landelijke VVD, die ook op zoek was naar Berckmoes. "Ze wilden haar graag laten weten dat ze per medio november lid van de Tweede Kamer zal worden", aldus Reiff.

Fritzsche
Berckmoes heeft in het verleden aangegeven het Kamerlidmaatschap niet te willen combineren met de gemeenteraad. Dat betekent dat Bernard Fritzsche terugkeert in de Helderse politiek. Hij was namelijk de eerstvolgende op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad en heeft al aangegeven weer graag terug te keren in de gemeenteraad.

"Ik ben vrijdag geinformeerd en zal het stoeltje in de gemeenteraad zeker accepteren", laat Fritzsche weten. "Ik wist dat Ybeltje de eerstvolgende was, maar had niet verwacht dat het zo snel zou gebeuren. Ik ben blij voor Ybeltje en natuurlijk ook voor mezelf. Als oud-wethouder ben ik op de hoogte van de problemen en projecten die er spelen en ik ben de afgelopen anderhalf jaar natuurlijk ook actief geweest binnen de VVD. Je zou dus kunnen zeggen dat ik al volledig ingewerkt ben."

Berckmoes hoopt via haar lidmaatschap van de Tweede Kamer de regio Kop van Noord-Holland wat meer in de belangstelling van Den Haag te kunnen brengen. Op dit moment is er namelijk geen Kamerlid dat afkomstig is uit de Noordkop. "Als er iemand uit de regio zelf in de Kamer zit, maakt dat de kans op aandacht toch wat groter", zo liet zij eerder al weten.

Lees ook: Kansen op Helders Tweede Kamerlid verkeken.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Ronald Boutkan

Woonachtig in Den Helder / Julianadorp sinds 1973, sinds 2008 hoofdredacteur van Den Helder Actueel.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties