Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Vogelwijk krijgt meer 'avontuurlijke buitenruimte'

  Redactie DHA | 27-06-2012 13:10

Den Helder - Kinderen en hondenbezitters in de Vogelwijk moeten straks wel even wennen. De hondenuitlaatplattegrond in dit deel van de stad verandert namelijk per 1 juli 2012. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Dit besluit volgt na onderzoek naar mogelijke knelpunten die het dicht bij huis kunnen spelen belemmeren. Gebleken is dat vooral hondenpoep een probleem is en daar wordt nu wat aan gedaan: een betere verdeling van de losloopgebieden en meer plekken die niet toegankelijk zijn voor honden.

De nieuwe indeling en inrichting van drie velden van middenbermen in de Ooievaarstraat en de Reigerstraat tot een ‘avontuurlijke buitenruimte’, maakt de wijk leefbaarder voor kinderen én hondenbezitters. Voor de laatste groep wordt de gemiddelde loopafstand naar een losloopgebied korter.

Kindvriendelijk
Het onderzoek komt voort uit het project ‘de kindvriendelijke wijk’, waarin de gemeente samenwerkt met Jantje Beton en andere lokale partners. “Kinderen moeten dicht bij huis kunnen spelen. In de Vogelwijk gebeurt dit te weinig, terwijl er toch best veel groen te vinden is. Dat zou juist tot spelen moeten uitnodigen”, zegt wethouder Pia Bruin.

“Daarom is Jantje Beton op ons verzoek samen met de kinderen van de Vogelwijk aan de slag gegaan om het buitenspelen leuker te maken. De kinderen zijn in de buurt op onderzoek uitgegaan en hebben ideeën aangedragen voor het kind- en speelvriendelijker maken van de buitenruimte. Dat gaat verder dan een paar toestellen plaatsen. Het gaat erom dat het leuk, spannend en een beetje avontuurlijk is om daar te spelen.”

“Verder blijkt uit het onderzoek dat vooral hondenpoep het buitenspelen verpest. Er wonen veel honden in de buurt en die zijn volgens de kinderen vaak leuk en lief. De hondenpoep zorgt echter voor vieze schoenen en kleren. Daarom is gezocht naar een oplossing waarin de kinderen meer schone speelruimte krijgen maar ook de hond en zijn baas niet worden vergeten.”

Losloopgebieden
De oplossing is gevonden in een betere verdeling van de losloopgebieden in de buurt en een uitbreiding van de gebieden waar honden geen toegang hebben. Zo kunnen kinderen uit de Reigerstraat en Burgemeester Houwingsingel straks op een stuk poep- en hondenvrije middenberm spelen. Voor de hondenbezitter wordt de gemiddelde loopafstand naar een losloopgebied kleiner. Wethouder Bruin: “Zo maken we de buurt leefbaar voor al onze inwoners, van klein tot groot. Leefbaar betekent ook dat je rekening met elkaar houdt. Iedereen weet dat spelen en poep niet samengaan. Ik hoop van harte dat de hondenbezitters dit inzien en zich aan de nieuwe zonering gaan houden. We zullen in de beginperiode ook extra gaan handhaven.”

De inrichting van de speelveldjes is in voorbereiding. Nu de definitieve plek is bepaald en kinderen hebben aangeven hoe zij ‘avontuurlijk buitenspelen’ zien, kan dat worden vertaald naar een ontwerp. Het is de bedoeling om nog dit jaar te starten met de aanleg. De afronding van een ‘leuke en spannende buitenruimte’ is begin 2013.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties