Evenementen

Naar Evenementen »

Warmte drukt bezoekersaantal Pasar Malam

  Koen Warmerdam | 28-05-2012 09:45

Den Helder - De temperatuur was het evenement waardig, hoewel het voor de tropen wellicht nog iets aan de koude kant zou zijn geweest. Voor de drieënveertigste keer organiseerde de vereniging 'Tropenvrienden Den Helder' een Pasar Malam. De organisatie, die sinds 2006 op eigen benen staat, kreeg er deze jaargang een onverwachte uitdaging bij. Er moest een nieuwe locatie gezocht worden. Gelukkig werd deze gevonden in gebouw 66 op Willemsoord.

Eerlijk is eerlijk, bij binnenkomst doet het geheel meer denken aan een avondmarkt (Pasar Malam) dan het in het verleden weleens gedaan heeft. De leegte van het gebouw, met de vele houten details, doet je als bezoeker soms echt wanen alsof je in de tropen bent. Natuurlijk is ook voorzitter Wim Dehne erg in zijn nopjes met deze nieuwe Pasarstek. "Het was even aanpoten om alles in orde te maken, maar we zitten hier de komende vijf jaar opperbest, deze locatie straalt echt iets uit."

Dat het weer niet in het voordeel van de organisatie werkt, mag het understatement van het jaar zijn. Vanwege de warme temperaturen buiten was het op de normaal gesproken zeer drukke zondag, dit keer toch iets minder druk. Toch is Dehne zeer tevreden met de opkomst, maar benadrukt hij dat pas na de maandag de balans qua bezoekers wordt opgemaakt.

Dubbel
"Het vervelende was dit jaar was dat Den Helder en Den Haag elkaar dubbelden. Normaal zitten we met de Pasars na elkaar, maar dit jaar dus niet. En natuurlijk is het mooie weer ook niet in ons voordeel." Verder is de bezetting van standhouders iets minder dan andere jaren. Volgens oud bijgeloof van deze, moet je nooit verhuizen. "Volgend jaar zijn ze er gewoon weer bij", zegt Dehne met een grote knipoog.

Een van de andere grote voordelen van deze nieuwe locatie is het feit dat er geen parkeerproblemen meer zijn. Voor het eerst sinds jaren hoeft het bestuur van de Tropenvrienden geen verkeerregelaars meer te regelen. Naast voordelen zijn er ook nadelen, dat hoort er nu eenmaal bij. Op dit moment kunnen de optredens op het grote podium niet samengaan met de muziek die gemaakt word in het 'Indo Rock Café'. "De een kan open in de pauze van de ander", vertelt de voorzitter. "We hopen in de toekomst hier een oplossing voor te bedenken."

Induction
Bij een rondgang langs de marktkramen zijn er de gebruikelijke zaken te vinden. Boeddha's, wierook, snoep, sierraden, spekkoek en het vaak verboden fruit durian, het is allemaal te koop op de Pasar Malam. Buiten het Indo Rock café staat voorman Layton van 'Induction' na te genieten van hun optreden. "Het was weer als vanouds en de sfeer zat er goed in. Wij komen uit Den Haag en spelen geregeld op Pasars in Nederland, maar zo'n mooie plek als hier zijn we nog niet vaak tegengekomen."

Op het grote binnenpodium staat inmiddels Roy Tuhumury, een artiest uit de gordel van smaragd. Hij weet in duet met Amanda de zaal in vervoering te krijgen. Op het horecaplein was het dit jaar ook weer goed toeven. De babi pangang, sajoer lodeh, smoor dadjing, ajam ketjap, sambal goreng boontjes, tolor sambal, saté babi en alle andere gerechten smaakte overheerlijk. Een overheerlijk Bintang biertje zorgde voor de afmaker bij al dit Oosterse lekkers.

Volgend jaar is er gewoon weer een nieuwe editie op deze mooie stek en dan moet een ieder maar komen kijken. En uiteraard is de Pasar vandaag (28 mei) nog geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Koen Warmerdam

Koen Warmerdam is ondernemer en inwoner van Den Helder. Sinds 2008 is hij verbonden aan Den Helder Actueel, eerst als columnist en tegenwoordig vooral als verslaggever.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties