Natuur en Milieu

Naar Natuur en Milieu »

Op zoek naar libellen en vlinders in Mariëndal

  Redactie DHA | 28-07-2012 08:35

Den Helder - Als het over insecten gaat krijgen we meestal de kriebels. We denken aan steken, bijten en andere overlast. Op zaterdag 4 augustus kan een ieder met de gids van Landschap Noord-Holland ervaren dat het ook anders kan. In Mariëndal wordt gezocht naar ongevaarlijke insecten die er ook nog prachtig uitzien: Vlinders en libellen!

Mariëndal is een prima plek om vlinders en libellen te bekijken. Vlinders komen er graag, omdat er in deze periode altijd bloemen te vinden zijn. Ze zijn dol op de nectar die ze er kunnen vinden.

"Een soort die we er zeker tegen zullen komen is het bruin zandoogje", zo laat LN-H weten. "Behalve in nectar hebben de mannetjes ook veel belangstelling voor de vrouwtjes. Als ze er eentje ontmoeten scheiden ze een geurstof af om een paring uit te lokken. Vrouwtjes paren meestal op de eerste dag van hun leven als vlinder en doen dat meestal maar één keer."

Libellen
In de zomer zijn er in Mariëndal ook altijd wel libellen te vinden. Dat is niet vreemd, want ze brengen het grootste deel van hun leven als larve in het water door. Dat is hier volop aanwezig. Het gaat deze diersoort trouwens voor de wind. Dat komt door de steeds betere waterkwaliteit in ons land. De rode lijst van bedreigde libellen die dit najaar wordt gepubliceerd, wordt aanzienlijk korter dan de huidige.

Zin om mee te gaan? Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar € 3,50, van Beschermers € 2,50. Aanmelden kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in. Bij problemen bellen met: 088-0064455 (tijdens kantooruren). Eventueel ter plaatse aansluiten is ook mogelijk. Het vertrek is vanaf het bezoekerscentrum De Helderse Vallei, aan de Jan Verfailleweg 11.

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties