Filmrecensies

Naar Filmrecensies »

De Nieuwe Wildernis

  Jo de Jong | 28-09-2013 07:00

Den Helder - Als liefhebber van natuurdocumentaires als Earth, Life en Frozen Planet ben je verrast als er opeens een bioscoopfilm uitkomt met de Nederlandse natuur in beeld. Verrast is eigenlijk niet eens het juiste woord, het is de verwondering die bezit van je neemt als je de trailer ziet van “De Nieuwe Wildernis”, over het gebied de Oostvaardersplassen. Een wijds panorama met open stukken groen, waterpartijen, karakteristieke boomvormen en zonder enige infrastructuur aangebracht door de mens, het lijkt op het landschap zoals ik het uit Afrika ken. Verbazing, is dit Nederland?

“De stilte der natuur heeft veel geluiden”, een citaat uit een gedicht van Henriëtte Roland Holst luidt de film en het eerste seizoen in. Het is lente, kikkerdril in het water, dieren maken zich op om te gaan paren en zich voort te planten. We zien ganzen met hun donzige jonge kuikens, jonge vossen die met elkaar ravotten en de grote zijdebij die zijn vleugels uitslaat. En we zien paarden, heel veel zelfs, en de commentaarstem vertelt ons dat er maar liefst 1000 konikpaarden leven in verschillende families in de Oostvaardersplassen. Paarden die met elkaar leven, communiceren en zich ook voortplanten.

De Nieuwe Wildernis De Nieuwe WildernisTijdens de opnamen voor deze film werd een zwart veulen geboren, wat bijna nooit voorkomt. Het veulen is door de makers van de film gevolgd bij het opgroeien, net als een aantal andere dieren. De vossen spelen een belangrijke rol, evenals de ijsvogels en de karpers, die massaal ten onder gaan in een opgedroogd stuk water. Dat lijkt sneu, maar hun overblijfselen maken weer deel uit van de voedselketen, waar anderen baat bij hebben. Er gaan wel meer dieren dood in de natuur en dus ook in deze film. Zo is de cirkel van het leven, waarbij het ene dier ook het andere dier vangt als voedsel, in beeld gebracht.

Edelherten
Na de lente volgen de zomer en de herfst, waarbij de dieren reserves moeten opbouwen, om de winter te kunnen weerstaan; flink eten is het devies. De herfst is ook het jaargetijde van de bronst en dan hebben we het over de edelherten. De mannetjes maken luidruchtig kenbaar dat ze er zin in hebben en gaan met elkaar ‘op de vuist’ in dit geval met de geweien bakkeleien om het recht van de sterkste. Indrukwekkend in beeld en geluid.

De winter is het zwaarste jaargetijde en volgens de wetten van de natuur overleven dan alleen de sterkste dieren. Het landschap is kaal, er is geen voedsel meer te vinden. De beelden met sneeuw en de paarden die beschutting bij elkaar zoeken, zorgen in de verwarmde bioscoopzaal voor rillingen op de rug. De cyclus van de jaargetijden is rond als de lente weer aanbreekt en nieuw leven ontstaat.

De Nieuwe Wildernis De Nieuwe WildernisFantastisch
Twee jaar lang filmde het filmteam in het gebied en daarbij werd 380 uur film opgenomen. Een immense klus om dit terug te brengen tot een bioscoopfilm van 97 minuten, maar het resultaat is fantastisch geworden. Naast de dieren die gevolgd werden is er ook ruimte voor korte shots en zo zien we onder andere rietzangers, blauwborsten, bevers, vlinders en zelfs enthousiaste strontvliegen voorbij komen. Alles voorzien van niet te ingewikkeld, goed te behappen en leerzaam commentaar.

Geen film zonder muziek en “De Nieuwe Wildernis” is voorzien van passende filmmuziek door het Metropole orkest. Mooi melancholiek geluid komt ook uit de trompet van Eric Vloeimans, die het gebied met zijn trompet heeft bezocht (zie de speciale filmpjes op internet). Een film met spectaculaire beelden, je kunt dit Hollands Hollywood noemen op het gebied van natuurdocumentaire. Onder de indruk verlaat ik met tegenzin de zaal en kan maar één ding aanraden: mensen, gaat dit zien!

Regie: Ruben Smit en Mark Verkerk
Met: konikpaarden, vossen, ganzen, kikkers, herten, ijsvogels en andere dierlijke figuranten!
Leeftijd: 6 jaar

Laatste update: 28-09-2013 07:08
Deel dit artikel
Geschreven door: Jo de Jong

Jo is opgegroeid in Den Helder en verzorgt sinds 2008 de filmrecensies voor Den Helder Actueel. Verder is zij incidenteel actief als verslaggever. Reizen is haar grootste passie, zie ook haar eigen website!

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties