Stadsnieuws

Naar Stadsnieuws »

Cuypersgenootschap wil monumentenstatus NS-station

  Redactie DHA | 30-05-2012 00:01

Den Helder - Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie die zich inzet voor het behoud van het gebouwde erfgoed van na 1850, heeft het college van Den Helder verzocht het NS-station Den Helder, conform de monumentenverordening, aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Het station van Den Helder is in 1958 gebouwd naar ontwerp van architect G.J. van der Grinten, één van de belangrijker architecten uit de wederopbouwperiode (1945-1965). Vanwege zijn bijzondere en vooruitstrevende vormgeving behoort het gebouw tot de interessantere stationsgebouwen uit deze periode.

“Omdat inmiddels veel belangrijke wederopbouwstations zijn gesloopt of onherkenbaar verminkt, heeft het gebouw ook een zekere zeldzaamheidswaarde”, zo stelt het genootschap. “Stedenbouwkundig is het station met zijn klokkentoren van groot belang voor de stadskern van Den Helder.”

Monumentwaardig
Landelijk gezien is het stationsgebouw ook waardevol. Dit wordt bevestigd door de aandacht die het krijgt in een rapport van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed over stations uit de wederopbouwperiode, geschreven dhr. Victor Lansink. Het rapport laat zien dat het station in feite rijksmonumentwaardig is.

Vanwege het grote belang van het stationsgebouw is een eventuele sloop voor Stichting het Cuypersgenootschap onbespreekbaar. “Bescherming van het station en inpassing van het gebouw in de herontwikkeling van het stadshart is noodzakelijk. Met sloop zal Den Helder een markante stadsentree en onvervangbaar erfgoed verliezen.”

Laatste update: 30-07-2012 13:22
Deel dit artikel
Geschreven door: Redactie DHA

Onder 'Redactie DHA' staan berichten mbt DHA zelf of die geschreven zijn op basis van een persbericht of anderzijds ingezonden informatie.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties