Afgestoft

Naar Afgestoft »

260 – Het ijsbuffet van Laan

  Cees Rondèl | 29-07-2012 10:30

Den Helder - Er wordt wel eens gezegd dat je jeugdjaren de mooiste jaren van je leven zijn. Je gaat soms al vroeg op ontdekking, eerst is het eigenlijk de buurt waar je woont verkennen en dan met je eerste vrienden gezamenlijk de wereld ontdekken. Nou ja, de wereld, laten we het maar zo zeggen met een hele groep jongelui durf je veel meer en kom je ook wel eens in andere wijken dan de Vogelbuurt waar we zijn opgegroeid.

Het eerste waar ik kennis mee maakte was de Visbuurt en dan zo in de periode 1968. Toen was de Visbuurt nog niet opgeknapt zoals het tegenwoordig is. Je vond het geweldig om in de Vijzelstraat bij onbewoonbaar verklaarde woningen te struinen. En dan op de terugweg kwam het mooiste, we lapte alle dubbeltjes en kwartjes bij elkaar die we in onze broekzakken hadden en gingen bij de snoepwinkel van Zoontje op de Fabrieksgracht een flesje cola drinken. En in onze jeugdjaren had je nog van die grote flesjes!

Zo konden we eens in de zoveel weken een keer naar de bioscoop op zondagmiddag en dat was in de meeste gevallen de Tivoli bioscoop in de Molenstraat. Voor dat we de bioscoop betraden gingen we nog even bij de feestwinkel van de Graauw wat spullen kopen om het bioscoopbezoek wat te veraangenamen.

Laan
Na afloop van de bioscoop had je meestal nog wel wat geld over, want je had van oma nog wat zondagcenten gekregen en die wilden we besteden aan een ijsje van Laan. Dat ijsje kochten we dan bij het ijsbuffet van Laan in de Molenstraat. Dit was geen ijsbuffet op een A-locatie in de binnenstad van Den Helder, maar ze verkochten ijs en ijslolly’s, allemaal met een bijzondere smaak en wereldberoemd in Den Helder.

Ik zeg wel Molenstraat, maar is dat wel zo? Onder de mensen die deze foto’s al hebben gezien ontstond een kleine discussie over de locatie, want zat Laan toen niet in de Sluisdijkstraat en is dat wat we op de foto zien? We kwamen er niet echt uit, maar onder de lezers is het juiste antwoord vast bekend.

Laatste update: 30-07-2012 15:44
Deel dit artikel
Geschreven door: Cees Rondèl

Geboren en getogen in Den Helder. Cees verzorgt sinds 2008 op Den Helder Actueel elke zondag de rubriek Afgestoft.

Adverteren op Den Helder Actueel? Klik hier voor meer informatie

Dag top 5

Reacties