Agenda

mrt
3
vr
Fotolezing KSK @ School 7
mrt 3 @ 15:00 – 16:45

Het winkelgebied van de Helderse binnenstad ondergaat een ingrijpende verbouwing. Maar hoe zag de binnenstad er in vroeger dagen uit? In de glorietijd van de Koningstraat, Spoorstraat en Keizerstraat, het zogeheten KSK-gebied?

Maarten Noot was er getuige van en brengt de KSK tot leven met historische foto’s die hij van deskundig commentaar voorziet. School 7, vrijdag 3 maart, 15.00-16.45 uur. Aanmelden via de website van de Helderse Volksuniversiteit www.vudh.nl. Kaarten kosten vijf euro per stuk.

mrt
5
zo
Voorronde ONK Poker @ Boerenverdriet
mrt 5 @ 15:00

Den Helder – Poker in het Boerenverdriet en niet zomeer een potje. Op zondag 5 maart is het eetcafé vanaf 15.00 uur de thuishaven van een voorronde van het Open Nederlands Kampioenschap Poker.

Verspreid over heel Nederland worden er 125 voorrondes gespeeld met als doel het halen van de landelijke finale . Het Open Nederlands Kampioenschap Poker maakt het mogelijk voor alle pokerliefhebbers om mee te doen aan een laagdrempelig toernooi.

De speellocatie wordt omgetoverd tot een ware pokerroom en de deelnemers gaan spelen om de beste pokerspeler van de gemeente te worden. De winnaar van de voorronde mag dan een jaar lang de titel “Amateur Poker Kampioen van de gemeente Den Helder” dragen en krijgt bovendien een mooie beker. Daarnaast kwalificeert diegene zich voor de landelijke finale. De beste tien procent van alle deelnemers maakt ook nog kans om zich via de halve finales hiervoor te kwalificeren.

Laagdrempelig
Iedereen die mee wil doen, kan zich via de website www.onkpoker.nl inschrijven. Het kost iedere deelnemer slechts twaalf euro vijftig aan inschrijfgeld. “Door mee te doen krijgen zij niet alleen de kans om een gooi te doen naar de titel, maar ook de kans om een leuk, laagdrempelig toernooi te spelen”, zegt Mathijs Jonkers, organisator van het ONK Poker. De voorronde in Den Helder begint om 15:00 uur.

Docentenconcert @ Triade
mrt 5 @ 15:30 – 16:45

Den Helder – De muziekdocenten van Triade vinden het altijd fijn om hun muziek te laten horen. Vaak is dit tijdens Open Dagen en blijft de bijdrage beperkt tot hooguit twee nummers. Nu dus een volwaardig concert. “We vonden het er tijd voor!”, zegt Cees Dito, docent en coördinator muziek.

“Ook omdat we in gesprek raakten met Dirk Keijzer, een zeer bekwaam en ervaren arrangeur. Hij arrangeerde o.a. alle muzikale bijdragen van de Paul de Leeuw shows.” Het lastigste was om geschikte nummers te kiezen. Er is immers zoveel mooi- en geschikt repertoire. Iedereen had wel een favoriet. Tijdens de koffiepauze, in de wandelgangen en bij het kopieerapparaat werd de uiteindelijke keuze bepaald.

Zo zal er werk van Bowie te horen zijn, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden muziek grootheid. Ook is er werk van Nederlandse bodem, met name van de Zeeuwse formatie Bløf. Het docentenconcert is de aftrap voor een groot aantal leerlingenconcerten: De Triade Muziekmarathon, die de week daarna van start gaat.

Het concert is op 5 maart, van 15.30 tot 16.45 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te bestellen via info@triade-denhelder.nl of telefonisch op tel.nr 0223 – 537 200.

mrt
7
di
Verkiezingsavond @ School 7
mrt 7 @ 19:30 – 21:30

Den Helder – Op 15 maart is het weer zover: Nederland kiest een nieuwe volksvertegenwoordiging. Stemmen kan lastig zijn. Niet iedereen weet precies wat de Tweede Kamer doet en welke onderwerpen er spelen. Dinsdagavond 7 maart verzorgt ProDemos een verkiezingsavond in School 7.

De avond is speciaal bedoeld voor stemmers die (nog) niet zo veel weten over politiek, maar er wel meer van willen weten, en liefst op een leuke manier. Dat gaat ProDemos demonstreren: zij leggen op aanstekelijke wijze uit wat de regels van het politieke spel zijn, verklappen de ins-en-outs van de democratie en vertellen hoe je daar invloed op uitoefent. Ze informeren het publiek op een luchtige manier over actuele politieke onderwerpen en maken inzichtelijk hoe je daar zelf een rol in kan spelen.

Een afwisselende en interactieve avond met een quiz, filmpjes en discussie. Aanvang 19.30 uur in School 7, Keizersgracht 94, toegang gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

mrt
9
do
The Psalm Project @ Morgensterkerk
mrt 9 @ 19:30 – 21:30

Op 9 maart 2017 om 19.30 uur geeft The Psalm Project een concert in de Morgensterkerk te Den Helder.

Al eeuwenlang worden de psalmen gezongen. Liederen die je meenemen door de diepe dalen van het leven, maar ook psalmen die het uitzingen van vreugde. The Psalm Project bewerkt de bij velen bekende melodieën van het Geneefse Psalter tot hedendaagse composities. Daardoor wil The Psalm Project de Psalmen ook voor de toekomstige generaties levend houden en recht doen aan de vaak prachtige melodieën en bekende melodieën van het Geneefs Psalter.

Het thema van dit concert is P(s)alm Pasen. Dit concert wordt georganiseerd door Zingen in de Kerk, een initiatief van de Protestantse Kerk en Kerk in Actie.

Tickets zijn te reserveren via www.zingenindekerk.nl.

mrt
16
do
Lezing Romanovs en revolutie @ Bibliotheek Julianadorp
mrt 16 @ 19:30 – 21:30

Het huis Romanov regeerde 300 jaar over Rusland. Er kwam een einde aan deze dynastie toen de Russische revolutie uitbrak. In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de laatste tsaar werd afgezet. Daarom geeft Rusland en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Térèse ter Haar op donderdagavond 16 maart een passende lezing in de bibliotheek van Julianadorp.

Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. Als de laatste tsarenfamilie in 1917 wordt afgezet en in 1918 vermoord, is de USSR al gesticht. Jaren later beweert een dame Anastasia te zijn, de jongste tsarendochter. Heeft zij destijds daadwerkelijk de slachting overleefd?

Deze lezing gaat in op het leven van en de gebeurtenissen rondom de laatste tsarenfamilie. Zo krijgt het publiek een beeld van Rusland rond het jaar 1900. Ter Haar vertelt over tsaren en politieke gevaren, intriges en onbegrip, over godsdienstwaanzin en gebedsgenezer Raspoetin en over eerherstel. Drs. Marie-Thérèse ter Haar is Rusland en Oost Europa-deskundige. Zij leerde Rusland kennen in de communistische periode. Ze maakte het einde van de Koude Oorlog mee. Ter Haar volgt de ontwikkelingen nog steeds op de voet en verblijft vier tot vijf maanden per jaar in Rusland.

De lezing Romanovs en revolutie begint 16 maart om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Keysers Plaet 1023 in Julianadorp. Toegang € 6,50, ledenkorting € 1,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.